Με κεντρικό άρθρο υπό τον τίτλο «Ευχαριστούμε, κύριε Τσίπρα», η γερμανική εφημερίδα FAZ επικρίνει έντονα τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών στην ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως η καταστροφή είναι, πλέον, πολύ κοντά στην Ελλάδα.

Αναφέρει πως η ελληνική πλευρά, με τη στάση της, διέρρηξε τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης. «Οι Ευρωπαίοι ήξεραν τη ρητορική του Τσίπρα από την προεκλογική περίοδο και περίμεναν πως όταν θα αναλάμβανε τη διακυβέρνηση θα λογικευόταν. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη και οι ακραίοι του κόμματος δεν έδειξαν να αλλάζουν στάση απέναντι στη Μέρκελ και τους άλλους εταίρους».

Αυτό που κάνει ο Τσίπρας τώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι ότι ζητάει από τους πολίτες να ψηφίσουν για το συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο γύρω από το χρέος. Εμφανίζεται στο εσωτερικό ως μεγάλος δημοκράτης και βασικός πολέμιος της Μέρκελ. Αλλά, όπως σημειώνει, όποιο ψηφίσουν «Όχι» θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για ό,τι θα επακολουθήσει. Ακόμη και στο ελληνικό κοινοβούλιο ακούγονται φωνές που λένε ότι η Ευρώπη είναι γεμάτη από «παγωμένους» Βόρειους και φασίστες.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι τα χρήματα έχουν τελειώσει για την Ελλάδα. Η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε αύξηση του ELA, ο κόσμος περιμένει στην ουρά για να σηκώσει χρήματα από τα ΑΤΜ, ενώ επιβλήθηκαν έλεγχοι κεφαλαίων και οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, από οικονομικής άποψης, η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί σε δημοψήφισμα το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να χρηματοδοτήσει.

Πηγή: DW