Με τίτλο « Ελληνες καλώς ήλθατε στη Σοβιετική Ένωση του 1991» o αρθογράφος του πρακτορείου Bloomberg που έζησε την κατάρρευση της σοβιετικής οικονομίας συγκρίνει τις δύο χώρες.

«Δεν υπάρχουν δυσαρεστημένες χώρες που να μοιάζουν μεταξύ τους και ούτε καν δύο οικονομολόγοι δεν συμφωνούν, επομένως υπάρχουν αντικρουόμενες θεωρίες για την ελληνική κατάρρευση, αλλά κι εκείνη της ΕΣΣΔ.

Τα τελικά αποτελέσματα, όμως, είναι τα ίδια και στις δύο περιπτώσεις: η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας αδυνατεί να πληρώσει για τις κοινωνικές υποχρεώσεις της ή να παρέχει μια υποδομή εργασίας στους πολίτες της που θα στερούνται την πρόσβαση σε εξωτερικούς πόρους» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

« Όπως θα είναι η Ελλάδα μετά από μια χρεοκοπία, έτσι ήταν η Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια των ετών πριν από την κατάρρευσή της.

Η Ρωσία, αμέσως μετά, δεν είχε πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές χρέους. Φανταστείτε μια χώρα η οικονομία της οποίας πέφτει κατακόρυφα (το 1990 συρρικνώθηκε κατά 5%) και δεν είναι σε θέση να δανειστεί».

Μια ήπια εκδοχή είναι δυνατή για την Ελλάδα, αν ψηφίσει ”Όχι”. Η χώρα δεν θα έχει αρκετά ευρώ και πιθανότητα θα αρχίσει να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους με ένα παράλληλο νόμισμα που θα έχει πολύ μικρότερη ονομαστική αξία. 
Αν οι ηγέτες στην Ελλάδα δεν επιβάλλουν ελέγχους τιμών, τότε οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν το σοκ που βίωσαν οι Ρώσοι το 1992, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει ελεύθερες τις τιμές.

Ο πληθωρισμός έφτασε στο 2.600% εκείνη μόνο τη χρονιά. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε 19% και ο αριθμός των αυτοκτονιών ανέβηκε στο 17%.

Τα χρήματα δεν είχαν καμία αξία. Οι συνταξιούχοι έπαιρναν τη σύνταξή τους, αλλά δεν μπορούσαν να αγοράσουν τίποτα.

Πηγή: enikos.gr