Ανακοίνωση του Τζέρι Ράις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν προχώρησε στην πληρωμή της δόσης 1,5 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του δανείου της, κάτι που σημαίνει ότι είναι η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που προχωρά σε αθέτηση πληρωμής προς τον θεσμό.

Το ποσό, η πληρωμή του οποίου αθετήθηκε, είναι το υψηλότερο στην ιστορία του Ταμείου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση μόνο όταν επιλυθεί το ζήτημα της ανείσπρακτης, καθυστερούμενης οφειλής της.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε επίσης ότι ο θεσμός έλαβε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αναβολή της καταβολής της δόσης.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ την οποία υπογράφει ο Τζέρι Ράις: 

«Επιβεβαιώνω ότι η αποπληρωμή του ποσού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων Μονάδων Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ), η οποία έπρεπε να γίνει
σήμερα από την Ελλάδα προς στο ΔΝΤ, δεν έχει παραληφθεί. 

Ενημερώσαμε το Διοικητικό Συμβούλιο ότι η Ελλάδα τώρα διατελεί σε καθυστέρηση της πληρωμής και ότι μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ μόνο μετά την καταβολή των καθυστερούμενων.

«Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι το ΔΝΤ έλαβε σήμερα από τις Ελληνικές Αρχές ένα αίτημα για την παράταση της υποχρέωσης αποπληρωμής η οποία έληξε σήμερα, και η οποία θα προωθηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο εν ευθέτω χρόνω.»