Σύμφωνα με την αρθρογράφο, μία πιθανή επίπτωση του Grexit είναι ότι πλέον ο δανειζόμενος, αντί για τον δανειστή, μπορεί να αποκτήσει το πάνω χέρι, κάνοντας και άλλες χρεωμένες χώρες να σκεφτούν ότι μπορεί να κάνουν το ίδιο

Το πιστωτικό γεγονός που συντελέστηκε χθες βράδυ, με την αποτυχία της Ελλάδας να καταβάλει τη δόση ύψους 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, σχολιάζει σε σημερινό άρθρο της η Elizabeth Anderson της εφημερίδας Telegraph, αναλύοντας τις πιθανές επιπτώσεις του στη Βρετανία και τον κόσμο.

Όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα, «με οικονομικούς όρους, η Ελλάδα είναι μία σχετικά μικρή χώρα και η συνεισφορά της στο ΑΕΠ της ΕΕ είναι μόλις 2%». 

«Συγκριτικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ, αυτό το ποσοστό φτάνει μόλις το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι μικρότερο ακόμη και από ορισμένων πόλεων των ΗΠΑ», σημειώνει η αρθρογράφος.

Γιατί λοιπόν η χρεοκοπία της χώρας έχει τόση σημασία, διερωτάται η Anderson.

Και απαντά: «Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει χρέη. Κατά πόδας ακολουθούν η Ιταλία και η Πορτογαλία με ποσοστά χρέους που αγγίζουν το 132% και το 130% αντίστοιχα. Εάν η Ελλάδα αποφασίσει τελικά να φύγει από το ευρώ, μερικοί φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει μετάδοση της κρίσης. Οι επενδυτές μπορεί να πανικοβληθούν και να αρχίσουν να τραβούν τα χρήματά τους από τις εύθραυστες οικονομίες».

Άλλη μία πιθανή επίπτωση του Grexit είναι ότι πλέον ο δανειζόμενος, αντί για τον δανειστή, μπορεί να αποκτήσει το πάνω χέρι, κάνοντας και άλλες χρεωμένες χώρες να σκεφτούν ότι μπορεί να κάνουν το ίδιο. 

Σύμφωνα με τον Τζέισον Άμπροουζ της Vanda Securities ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι η οικονομική μετάδοση αλλά η πολιτική: «Η μετάδοση δεν είναι συστημική. Πρόκειται για φόβο καθαρά πολιτικής μετάδοσης της κρίσης. Η Ελλάδα δεν θα παρασύρει μαζί της της γειτονικές της χώρες».

Αναφορικά με την αντίδραση των αγορών στην κλιμάκωση της κρίσης τις τελευταίες μέρες, αν και υπήρξαν διακυμάνσεις στην αξία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η δημοσιογράφος αναφέρει ότι οι αγορές έχουν πλέον σταθεροποιηθεί. 

Πηγή: Πρώτο Θέμα