Συνομιλίες της Καγκελαρίου για την Ελλάδα

Συνομιλίες της Γερμανδίας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ για το ελληνικό χρέος αποκάλυψαν τα Wikileaks. Οι συνομιλίες της με συνεργάτη της αποτελούν προϊόν υποκλοπής από την NSA, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και τα σχέδια των Ευρωπαίων για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Liberation που δημοσιεύει τις αποκαλύψεις, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) είχε καταγράψει συνομιλία της Μέρκελ με συνεργάτη της τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για επιπρόσθετο κούρεμα των ομολόγων.

Όπως αναφέρουν τα έγγραφα της NSA, η ανησυχία της γερμανίδας καγκελαρίου ήταν ότι η Αθήνα δεν θα κατάφερνε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ακόμα και με ένα επιπλέον κούρεμα, από τη στιγμή που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της.

Υπέρ του επιπρόσθετου κουρέματος τασσόταν μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τα έγγραφα να αναφέρουν ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε εκφράσει την άποψή του «παρά τις προσπάθειες της Μέρκελ να τον “χαλιναγωγήσει”».

Αντίθετος σε κούρεμα εμφανιζόταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ενώ αναποφάσιστη ήταν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η γερμανίδα Καγκελάριος πίστευε ότι έπρεπε να υιοθετηθεί Φόρος επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών ώστε την επόμενη χρονιά να είναι θωρακισμένες οι ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, οι Γερμανοί εκτιμούσαν ότι έπρεπε να ασκηθεί πίεση ώστε να βοηθήσουν η αμερικανική και βρετανική κυβέρνηση για έναν τέτοιο φόρο.

Σε άλλη έκθεση του Wikileaks που αναφέρεται στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τη διάσωση της Ελλάδας. Σε έκθεση του Γερμανού γενικού διευθυντή για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Nikolaus Meyer-Landrut, η Γερμανία εμφανιζόταν αρνητική στο να δώσει τραπεζική άδεια στον EFSF, ωστόσο, θα υποστήριζε ένα ειδικό ταμείο από το ΔΝΤ στο οποίο θα συνεισέφεραν και οι χώρες των BRICKS (Ρωσία, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική) για να ενισχύσουν τις ευρωπαϊκές διαδικασίες διάσωσης.

Ο Meyer-Landrut, όπως προκύπτει από την επίμαχη έκθεση, υποστήριζε ότι η επίλυση της ελληνικής κρίσης απαιτεί μεγαλύτερη συνεισφορά από τον ιδιωτικό τομέα και πρόκρινε την εγκατάσταση μόνιμης ομάδας στην Αθήνα για να παρακολουθεί την κατάσταση.

sofokleousin.gr