Η EBRD συνάπτει συμφωνία με τη Eurobank Κύπρου για τη διευκόλυνση εμπορικών συναλλαγών

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στηρίζει την επέκταση του διεθνούς εμπορίου στην Κύπρο, με την παροχή μίας διευκόλυνσης για διεκπεραίωση εμπορικών συναλλαγών, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, προς τη Eurobank Cyprus Ltd (Eurobank Κύπρου), στο πλαίσιο του Προγράμματος Διευκόλυνσης των Εμπορικών Συναλλαγών (Trade Facilitation Programme – TFP) της EBRD. Η Eurobank Κύπρου θα είναι η πρώτη εκδότρια τράπεζα του Προγράμματος στην Κύπρο.

Η διευκόλυνση από την EBRD θα παρέχει εγγυήσεις υπέρ διεθνών εμπορικών τραπεζών, καλύπτοντας τον πολιτικό και εμπορικό κίνδυνο των συναλλαγών στις οποίες εμπλέκεται η Eurobank Κύπρου. Επιπλέον, η
Eurobank Κύπρου θα απολαμβάνει τα οφέλη των βραβευμένων προγραμμάτων τεχνικής συνεργασίας της EBRD στη χρηματοδότηση του εμπορίου.

Η κ. Lucyna Stanczak-Wuczynska, Διευθύντρια της EBRD στον τομέα των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, δήλωσε: «Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς τη διεύρυνση και εμβάθυνση της δραστηριότητάς μας στην Κύπρο. Η EBRD θα δώσει ώθηση στο ενδοπεριφερειακό εμπόριο και θα συμβάλει στην ανάπτυξη εμπορικών δεσμών μεταξύ της Κύπρου και άλλων χωρών στις οποίες επενδύουμε. Η επέκταση της εμπορικής δραστηριότητας αποτελεί έναν σημαντικό τρόπο ενδυνάμωσης της τοπικής οικονομίας μέσω της δημιουργίας νέων ευκαιριών ανάπτυξης».

Ο κ. Μιχάλης Λούης, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κύπρου, πρόσθεσε: «Η σύναψη της σημερινής συμφωνίας με την EBRD μάς χαροποιεί και μας τιμά ιδιαίτερα. Αυτή η διευκόλυνση θα επιτρέψει στους πελάτες μας να προωθήσουν τις εξαγωγικές και εισαγωγικές τους δραστηριότητες με λειτουργικό και αποδοτικό τρόπο. Ταυτόχρονα, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία και στην Τράπεζά μας από ένα μεγάλο και έγκριτο διεθνή οργανισμό. Προσβλέπουμε σε ακόμη ευρύτερη συνεργασία με την EBRD και σε άλλους τομείς αμοιβαίου συμφέροντος».

Η συμφωνία συνήφθη την Παρασκευή, στο πλαίσιο της πρώτης Ενημερωτικής Συνάντησης της EBRD, με θέμα τη «Χρηματοδότηση Εξωτερικού Εμπορίου με την Κύπρο». Στη συνάντηση συμμετείχαν περίπου 100 εκπρόσωποι από εκδότριες και βεβαιούσες τράπεζες του Προγράμματος, αλλά και το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορίου της Βιένης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, και σημαντικοί επαγγελματίες του τομέα χρηματοδότησης εμπορίου, με σκοπό να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, μαζί με κορυφαίους ειδικούς, όπως στελέχη ρυθμιστικών Αρχών και οικονομολόγους.

Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στη χρηματοδότηση του εμπορίου στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του factoring και της χρηματοδότησης της αλυσίδας εφοδιασμού. Με εξαίρεση λίγες μόνο χώρες, το factoring δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί επαρκώς, ενώ σε κάποιες περιφέρειες της EBRD είναι πρακτικά ανύπαρκτο. Κορυφαίοι ειδικοί από εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο factoring, όπως το International Factors Group και η Διεθνής Ένωση Εμπορίου και Forfaiting (ITFA), αναφέρθηκαν στην εξέλιξη του προϊόντος αυτού στην περιοχή της EBRD και αντάλλαξαν απόψεις για το πώς οι εταιρείες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν την πηγή χρηματοδότησης.

Στις παρουσιάσεις τους, οι Μάριος Τσιακκής, Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), και Vincent O’Brien, του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), εξέθεσαν πρόσφατα στατιστικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τους τομείς του εμπορίου και της χρηματοδότησης του εμπορίου, αλλά και τις τελευταίες τάσεις και προκλήσεις του κλάδου, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για το υπόλοιπο του έτους. Αντιπρόσωποι μερικών από τις πλέον δραστήριες βεβαιούσες τράπεζες του Προγράμματος TFP, όπως οι γερμανικές Commerzbank και Deutsche Bank, συζήτησαν τις ευκαιρίες και παρέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με την ανάπτυξη της χρηματοδότησης εμπορίου στην Κύπρο.

Από το 1999 που βρίσκεται σε εφαρμογή, το Πρόγραμμα TFP αποσκοπεί στην προώθηση του εξωτερικού εμπορίου από και προς τις χώρες στις οποίες επενδύει η EBRD, καθώς και μεταξύ αυτών. Μέσω του προγράμματος, η EBRD παρέχει εγγυήσεις σε διεθνείς βεβαιούσες τράπεζες και βραχυπρόθεσμα δάνεια σε επιλεγμένες τράπεζες και εταιρείες factoring για αναχρηματοδότηση σε τοπικούς εξαγωγείς, εισαγωγείς και διανομείς. Στο Πρόγραμμα TFP συμμετέχουν πλέον πάνω από 120 συνεργαζόμενες τράπεζες, σε 25 χώρες στις οποίες επενδύει η EBRD, με όρια που ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ συνολικά, και πάνω από 800 βεβαιούσες τράπεζες ανά τον κόσμο.

Πηγη: Η Σημερινή Κύπρου