Η «επόμενη μέρα» του δημοψηφίσματος και τα βήματα της κυβέρνησης μετά την ψηφοφορία των Ελλήνων θεωρούνται πολύ πιο κρίσιμα από το αποτέλεσμά του, αναφέρει σε σημείωμά του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Goldman Sachs’ Huw Pill. 

Ο Pill τόνισε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικές, καθώς ο Ελληνικός λαός εμφανίζεται διχασμένος ανάμεσα σε ένα «ναι» και ένα «όχι». 

Παρότι ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση ότι η επικράτηση του «ναι» είναι πιθανότερη, καθώς η έλλειψη ρευστότητας έχει ήδη επηρεάσει σημαντικά τον ιδιωτικό τομέα, θεωρεί ότι οι πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ημερών είναι σημαντικότερες. 

Αυτά είναι τα τρία σενάρια για μετά το δημοψήφισμα, σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Goldman Sachs’. 

1. Ένα «ναι» και οι παραιτήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη θεωρούνται το σενάριο, που θα καθησυχάσει περισσότερο τις αγορές. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει ήδη πει ότι θα παραιτηθεί εάν οι Έλληνες ψηφίσουν υπέρ του ναι» λέει ο Pill, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να χειριστεί την κατάσταση πολύ έξυπνα και να αφοσιωθεί στη σωτηρία της Ελλάδας για να έχει νόημα η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας. 

2. Ένα «ναι» χωρίς να παραιτηθεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δεν θα βγάλει τη χώρα από την αβεβαιότητα και θα συνεχιστεί η κατάσταση της προηγούμενης εβδομάδας. Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόσβαση στο μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ και θα παραμείνουν κλειστές. «Τελικά, οι πολιτικές αντιφάσεις και οι οικονομικές αδυναμίες που θα ακολουθήσουν είναι πιθανό να δημιουργήσουν ισχυρές δυνάμεις για την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος. 

3. Ένα «όχι» που ουσιαστικά είναι ακριβώς αυτό που θέλει η κυβέρνηση Τσίπρα και θα της δώσει ακόμα περισσότερη πολιτική επιρροή. «Αυτό αναμένεται να το εκλάβουν αρνητικά οι αγορές» έγραψε ο Pill, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει απαραίτητα Grexit αλλά η ύφεση της οικονομίας που θα ακολουθήσει μπορεί να οδηγήσει σε νέες εκλογές. 

Ολοκληρώνοντας ο οικονομολόγος αναφέρει: «Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα σενάρια πιστεύουμε ότι: (α) θα υπάρξει πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα και ότι (β) αυτή η πολιτική αλλαγή θα οδηγήσει τελικά σε νέα συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας ώστε να διατηρηθεί η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ». 

e-typos.com