Ο Αλέξης Τσίπρας να αναλάβει πρωτοβουλίες εθνικής ενότητας. Το αποτέλεσμα τον ευνοεί και του δίνει νέα εντολή. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. 

Του αλέξανδρου Στεφανόπουλου

5η Ιουλίου 2015. Μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη. Αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα με την ιστορική  απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει την χώρα σε δημοψήφισμα, μια διαδικασία άμεσης δημοκρατίας που τείνει σχεδόν να ξεχαστεί στην Ευρώπη. Για να ακριβολογώ να απαγορευτεί. Μια πραγματικά όπως θα αποδειχθεί ιστορική  απόφαση που βραχυπρόθεσμα μακροπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα  δρομολογεί εξελίξεις εντός της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.     

Μια σημαδιακή, καθοριστικής σημασίας ημέρα για τα διεθνή οικονομικά κέντρα λήψης αποφάσεων τα οποία βράζουν εδώ και 24ωρα.  Μια ακόμα ημέρα για πολλά σημεία του πλανήτη με μια μικρή  στιγμιαία αναφορά μέσα από το διαδίκτυο και τα social media στις εξελίξεις στην Ελλάδα. Μια ημέρα που δεν θα περάσει απαρατήρητη σε όλο τον πλανήτη.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να τονίσουμε ότι με την ανάσα κομμένη παρακολουθούν και οι δυο πλευρές του Ατλαντικού τις εξελίξεις στην Ελλάδα από πλευράς γεωπολιτικής σημασίας. Στις  πρεσβείες των ΗΠΑ. ΡΩΣΙΑΣ. ΚΙΝΑΣ. ΤΟΥΡΚΙΑΣ   τα mails, τα fax και τα teletext  έχουν πάρει φωτιά! Με άκρως απόρρητα σήματα που μεταφέρουν πληροφορίες άλλες έγκυρες και άλλες ως προϊον παραπληφόρησης τους από τα  κυρίαρχα συστημικά ΜΜΕ.

Η κάθε χώρα για τους δικούς της γεωπολιτικούς λόγους παρακολουθεί και καταγράφει τα διαδραματιζόμενα εντός της Ελλάδος.  Το παιχνίδι είναι άκρως γεωπολιτικό και όχι μόνον οικονομικό. Αυτό κρατήστε το. Οι ΗΠΑ όχι μόνον οφείλουν αλλά και θα –σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μας- αναμένεται να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εν όψει των γεγονότων που έρχονται…  

Στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα  έχουν καταφθάσει περισσότεροι από 1000 επί πλέον έκτακτοι ανταποκριτές πέραν των μόνιμα (περίπου 300+) διαπιστευμένων που επίσης ο αριθμός τους έχει αυξηθεί γεωμετρικά από το 2011 και εντεύθεν.

Τα μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα αλλά και πρακτορεία βρίσκονται στην Αθήνα εδώ με πλήρεις ομάδες κάλυψης ενός κανονικού  πολέμου. Ενός ασύμετρου πολέμου. Δεν η ώρα να αναλύσουμε ή να πούμε περισσότερα ως εισαγωγή όλου αυτού που θα ζήσει η χώρα από την νύχτα της 5ης Ιουλίου 2015.  Τούτες οι ώρες είναι ώρες μεγάλης και ιστορικής ευθύνης. Όλοι,  όσοι,  λίγο ως πολύ αυτοί που έχουμε κάποια περισσότερη πληροφόρηση και πρόσβαση  σε κέντρα και δωμάτια λήψης αποφάσεων, γνωρίζουμε ότι οι ώρες που ξεκινούν από την νύχτα αυτή της 5ης Ιουλίου 2015 θα είναι όχι απλώς δύσκολες. Αλλά πάρα πολύ δύσκολες. Όχι τόσο για την σημασία του αποτελέσματος. Αυτό ήταν κάτι περισσότερο από σαφές. Για όσους βλέπαμε πέρα και πάνω από σκοπιμότητες.  

Ούτε γιατί αυτή η νύχτα της 5ης Ιουλίου θα δρομολογήσει ραγδαίες εσωτερικές  πολιτικές εξελίξεις-ηλίου φαεινότερο άλλωστε έχουμε γράψει ήδη για τον ευρύτατο σχεδόν σαρωτικό ανασχηματισμό που θα ανακοινωθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- όσο,  διότι οι ώρες που θα ακολουθήσουν με το ξημέρωμα της 6ης Ιουλίου 2015  θα είναι ώρες που θα κυλούν αργά και βασανιστικά. Ώρες σε θολά και σκοτεινά νερά. Ώρες που η Ελλάδα θα προχωρά κάθε ημέρα που θα περνά σε αχαρτογράφητα νερά.  Αυτή και μόνον η αβεβαιότητα πέραν των εξελίξεων που θα δρομολογήσει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και των άλλων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε που θα ήταν παρακινδυνευμένο στις ώρες που έρχονται να πούμε έστω και αν έχουμε πληροφόρηση, τι πρόκειται να δρομολογήσει(…)

Είναι από μόνη της, η απόφαση της ΕΚΤ ένα στοιχείο που οφείλει να λάβει υπόψη του το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Η πρωτοβουλία πλέον ανήκει στον νεαρό Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  Οφείλει λοιπόν, πολύ πριν οι εξελίξεις τον προσπεράσουν και τον ίδιο αλλά και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας, να καλέσει σε σύσκεψη είτε υπό τον πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε όχι,  την πολιτική ηγεσία της χώρας, να συζητήσουν και να βρούν μια κοινή εθνική γραμμή. Να μην βγουν έξω από το δωμάτιο αν δεν τα βρούν. Αν δεν συμφωνήσουν σε μια κοινή  διαπραγματευτική γραμμή. Να συμφωνήσουν σε δυο – τρία βασικά σημεία που θα αποτελούν την αταλάτευντη εθνική γραμμή της Ελλάδος.

Μια απόφαση που θα συμφωνούν και θα  ορίζει αν μη τι άλλο τουλάχιστον

1.Το ύψος της μείωσης του ελληνικού χρέους

2.Το ύψος του αναπτυξιακού χρηματοδοτηκού  πακέτου που θα αιτηθεί η χώρα με τα αντίστοιχα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά μέτρα.

3.Πάγωμα του δημόσιου χρέους για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Τουλάχιστον για μια 5ετια ώστε να αναπεύσει η ελληνική οικονομία.   

4. Να συμφωνηθούν τα μέτρα κοινής αποδοχής στο εσωτερικό πολιτικό για τα εισπρακτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν μεταξύ μας και θα προταθούν προς  τους εταίρους. Δηλαδή να διευκρινιστεί  πρώτα  και να συμφωνηθεί εσωτερικά από το πολιτικό προσωπικό της βουλής των έξι κομμάτων   προς τα πού θα κατευθυνθούν τα οικονομικά  και κοινωνικά στρώματα θα επιβαρυνθούν. Με ρητή συμφωνία ότι το βάρος τα πέσει στους οικονομικά ισχυρούς! Απαρέγκλητα!

5.Τα όσα συμφωνηθούν μπορούν και πρέπει  να φέρουν και το ανώτατο πολιτειακό  κύρος με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ενώπιον του  οποίου θα επικυρωθεί αλλά και ενώπιον του οποίου θα συνυπογράψουν ΟΛΟΙ!

Όλα αυτά και πιθανώς κάποια άλλα διαδικαστικά που θα αποτελούν ένα ενιαίο  εθνικό μέτωπο με ένα  εσωτερικό  memorandum από το οποίο καμία κυβέρνηση εφεξής δεν θα μπορεί να ξεφύγει! Μέχρις διευθέτησης του ελληνικού χρέους.  Όλα αυτά συνεπάγονται  μια κοινής αποδοχής διαπραγματευτική ομάδα  εμπειρογνωμόνων τεχνικών  και οικονομολόγων από τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδος,  οι οποίοι θα λάβουν συγκεκριμένη εντολή διαπραγμάτευσης.

Στους ώμους αυτών  των ανθρώπων θα πέσει το βάρος της εθνικής διαπραγμάτευσης. Με μια τέτοια απόφαση εθνικής σημασία θα πρέπει να  βγουν όλοι ενωμένοι ως εθνική ηγεσία της Ελλάδος, πέρα και πάνω από κόμματα, και όλοι μαζί –και  όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι χωρίς διακρίσεις! Αυτό σημαίνει εθνική ομοψυχία. Εθνική ενότητα. Αλλιώς η χώρα οδεύει σε εθνική  τραγωδία.

Η Ελλάδα  μπαίνει σε μια μεγάλη περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας. Μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Μια περίοδο γεμάτη εκτροπές πολιτικές και ενδεχομένως και συνταγματικές. Μια μεγάλη περίοδο οικονομικής αστάθειας. Μια περίοδο που μοιραία θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος!  

Είναι ώρες ευθύνης. Για όλους μας. Δεν είναι ώρα να πούμε για τις ευθύνες των δημοσιογράφων, θα έρθει και αυτή η στιγμή. Είναι ώρα ψυχραιμίας και νηφαλιότητας. Είναι η ώρα που κάθε ένας από εμάς ώριμα. Υπεύθυνα και με εθνική ευαισθησία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.