Εκτενή δημοσιεύματα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην Ελλάδα και στις επιπτώσεις του για το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη φιλοξενεί ο γερμανικός Τύπος.

«Τώρα ξεκινούν πραγματικά τα προβλήματα της Ελλάδας», τιτλοφορείται σχετικό άρθρο της Frankfurter Allgemeine. «Η Ελλάδα ψήφισε ‘όχι’ και ελπίζει ότι θα κερδίσει υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών. Όμως τώρα η χώρα αρχίζει να έχει μεγάλα προβλήματα με τη ρευστότητα. Πώς θα προχωρήσει;» διερωτάται η εφημερίδα.

«Τώρα η Ε.Ε. απειλείται με μια έντονη διαμάχη σχετικά με ένα Grexit», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, η οποία εξηγεί ότι μετά το «όχι» των Ελλήνων μερικοί πολιτικοί ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ άλλοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. «Θα φτάσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στα όριά τους και θα οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης;» είναι το ερώτημα που θέτει η γερμανική εφημερίδα.

Όπως εξηγεί η Welt υπέρμαχος της πιο ήπιας στάσης είναι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ αντίθετα οι χώρες που αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα την κατάσταση είναι κυρίως ηΙσπανία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, οι χώρες της Βαλτικής και η Σλοβακία. Εξάλλου, υπογραμμίζει η εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο πιο αποφασισμένος υπέρμαχος της σκληρής γραμμής.

«Μια χώρα λέει “όχι”», τιτλοφορείται δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της είναι αγανακτισμένοι, η Ελλάδα είναι διχασμένη και το περιθώριο διαπραγματεύσεων μηδενικό, σχολιάζει η εφημερίδα. Είναι εντυπωσιακό πώς η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να προκαλέσει τόσες ζημιές με έναν και μόνο πολιτικό ελιγμό, προσθέτει.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Die Zeit επέλεξε για τίτλο της το σχόλιο του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα: «Πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι πλέον ο Ντέισελμπλουμ αναμένει πρωτοβουλίες από την Αθήνα, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να δοθεί στην Ελλάδα ανθρωπιστική βοήθεια.

«Τώρα ακολουθούν οι πικρές εβδομάδες», τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο του περιοδικού Der Spiegel. Με το «όχι» στο δημοψήφισμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει μια καλύτερη συμφωνία από τους πιστωτές του, εξηγεί το περιοδικό. Σπάνια ένας πολιτικός έχει κάνει τόσο λάθος υπολογισμούς, εκτιμά, και επισημαίνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πλέον μοιάζει αναπόφευκτη και ο δρόμος προς τα εκεί δύσκολος.

Πηγή: ΑΜΠΕ