Η κρίση στην Ελλάδα αποκαλύπτει όχι μόνο τις δυνατότητες διαχείρισης κρίσεων των κρατών της ΕΕ, αλλά αποδεικνύει ότι στο εσωτερικό της Ένωσης έχει μετατοπιστεί το βάρος προς άλλες χώρες. Πλέον οι χώρες της βόρειας και της ανατολικής Ευρώπης έχουν κερδίσει σε αξιοπιστία, επισημαίνει η γερμανική, οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

 

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ χθες Τρίτη απέδειξε ότι πιο σκληρές απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση ήταν οι χώρες της βόρειας και της ανατολικής Ευρώπης, σημειώνει η εφημερίδα.

 

Μέχρι πρότινος, επισημαίνει η Handelsblatt, οι μικρότερες χώρες, αλλά και η Ολλανδία και η Φινλανδία κρύβονταν πίσω από τη Γερμανία. Οι μεγαλύτερες μάχες για τα πακέτα διάσωσης διεξάγονταν μεταξύ του Βερολίνου και του Παρισιού. Όμως εδώ και μερικές εβδομάδες τα πράγματα είναι διαφορετικά: πριν από σημαντικές συνόδους του Eurogroup οι πιο σκληρές δηλώσεις προέρχονταν από υπουργούς χωρών της βόρειας και της ανατολικής Ευρώπης.

 

Ένας λόγος για την αλλαγή αυτή, εξηγεί η εφημερίδα, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κουράσει τους εταίρους της. Οι συνεχείς σύνοδοι κορυφής για την κρίση στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει την οργή ολόκληρης της ευρωζώνης.

 

Όμως παράλληλα οι Ανατολικοευρωπαίοι αισθάνονται ότι τους προκαλούν: χώρες όπως η Σλοβακία και χώρες της Βαλτικής έχουν πίσω τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων τα οποία οδήγησαν σε σημαντικές περικοπές.

 

Ένας δεύτερος λόγος, σημειώνει η Handelsblatt, είναι ότι πολλοί Ανατολικοευρωπαίοι έχουν αναλάβει σημαντικές θέσεις στις ευρωπαϊκές δομές: Ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ, ενώ αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις.

 

Εξάλλου ακόμη και η Ισπανία και η Πορτογαλία εμφανίζουν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, καθώς βλέπουν την ελληνική κυβέρνηση να ζητεί διευκολύνσεις τις οποίες εκείνες δεν είχαν ποτέ.

 

Καλύτερες συνθήκες για την Ελλάδα, τονίζει η Handelsblatt, αμέσως θα προκαλούσαν ερωτήματα για το αν θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και στη Μαδρίτη. Αυτό θα έριχνε νερό στον μύλο του Podemos, καταλήγει η εφημερίδα.