Τις αμφιβολίες τους για την ειλικρίνεια των νέων προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση εκφράζουν υψηλόβαθμα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

«Πόσο αξιόπιστο είναι να πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστεί αυτή η λίστα των μεταρρυθμίσεων;», διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU, Ραλφ Μπρίνκχαους, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Η νέα πρόταση ουσιαστικά περιέχει προηγούμενες ευρωπαϊκές προτάσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες απέρριψαν με το δημοψήφισμα της προηγούμενης Κυριακής, πρόσθεσε. «Από εκεί εγείρεται το ερώτημα της αξιοπιστίας», εξήγησε ο Μπρίνκχαους.

Ο άλλος αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU, Μίχαελ Φουχς δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC, ότι δυσκολεύεται να εμπιστευθεί τις τελευταίες προτάσεις της Ελλάδας, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα οι Έλληνες απέρριψαν μέσω του δημοψηφίσματος τα μέτρα λιτότητας.

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι, ειλικρινά, δυσκολεύομαι λίγο να πιστέψω (τις προτάσεις), γιατί ποιά είναι η διαφορά μεταξύ της Κυριακής και της σημερινής ημέρας;», διερωτήθηκε ο Φουχς. «Την Κυριακή ο ελληνικός λαός ψήφισε κατά αυτών των μέτρων», πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τώρα εξυπηρετείται η βιωσιμότητα του χρέους, αν αυτό δεν λειτουργεί δεν έχει νόημα».

Ο βουλευτής του CSU, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ επέκρινε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Έχω πολύ μικρή εμπιστοσύνη», είπε. Στο θέμα της Ελλάδας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα μπορούσε «επίσης να στείλει μια παλιά εφημερίδα, υπογεγραμμένη και τότε κάποιοι θα έλεγαν “ωραία, ωραία”. Αυτή είναι τώρα η βάση», σημείωσε ο Φρίντριχ. «Είτε η ελληνική κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες της είτε (κοροϊδεύει) εμάς και πάλι», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κράμερ ανέλυσε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Με εξαίρεση μερικές διακοσμητικές διορθώσεις, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε την λίστα των μεταρρυθμίσεων, την οποία πριν από μία εβδομάδα είχε συστήσει στους πολίτες της να απορρίψουν», είπε.

Παρ’ όλα αυτά ο Κράμερ εκτίμησε ότι «μια συμφωνία είναι πλέον κατά τι πιο πιθανή, αν και κανείς θα πρέπει να έχει στο νου του ότι θα πρόκειται για μια κακή συμφωνία. Διότι η Ελλάδα υποσχέθηκε όπως συνήθως μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συχνά μέχρι τώρα δεν εφαρμόζονταν».

Πηγή: ΑΜΠΕ