για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αντίτιμο; νέο αναγκαστικό δάνειο ύψους 62 δις ευρώ. Σήμερα στην  βουλή η συζήτηση και η ενημέρωση του σώματος  με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Αθήνα. Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης η δέσμη προτάσεων προς τους Θεσμούς -που εστάλη στον πρόεδρο του Eurogroup αφού εγκρίθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο– προκειμένου την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να δοθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Επικρατείας να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που προβλέπεται στα άρθρα 74 παρ. 2, 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής, που αφορούν νομοσχέδια και προτάσεις νόμων που χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση ως κατεπείγοντα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ενημερώθηκε επί 3ωρο και αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Το κείμενο αναρτήθηκε στον ιστοσελίδα της Βουλής, ενώ συνοδεύεται από επιστολή του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη και αιτιολογική έκθεση. Στο κείμενο δεν υπάρχουν οι υπογραφές των κυρίων Τσίπρα, Καμμένου και Λαφαζάνη.
 

Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, το οριστικό κείμενο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή προκειμένου να πάρει εκ νέου έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους.

 

Όπως διευκρίνιζαν πηγές του Μαξίμου, στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η κυβέρνηση μεταβαίνει με αυτή την πρόταση που έχει εγκριθεί ως βάση, για να τη συζητήσει στο Eurogroup και θα απαντηθούν αιτιάσεις που εγείρονται σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι πεποίθηση της κυβέρνησης και του κυβερνητικού συμβουλίου είναι ότι η πρόταση ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος για μια βιώσιμη συμφωνία που δημιουργεί προοπτική στην οικονομία, καθώς μπαίνει το ζήτημα της απομείωσης του χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Σχολίαζαν επιπλέον ότι η πρόταση της κυβέρνησης (χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχει δυσκολίες) είναι μια πρόταση με την οποία μπορεί η κυβέρνηση να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους, γιατί εμπεριέχει χαρακτηριστικά που δίνουν τη δυνατότητα επίλυσης σειράς κομβικών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας.

http://admin.nooz.gr/Uploads/sxedionomou97151.jpg
 


Το πρωί της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Γραμματείας, με θέμα την έγκριση της πρότασης. Για την ολοκλήρωση των κομματικών διαδικασιών απομένει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι προς το παρόν ανοιχτή ως προς τον χρόνο πραγματοποίησής της με πιθανότερη ημέρα το Σάββατο
 

Επίσης, υπό την προεδρία του Ευ. Μεϊμαράκη συνεδριάζει την Παρασκευή το διευρυμένο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ.


Βρυξέλλες
 

Η πρόταση θα εξεταστεί από τους Θεσμούς μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Την ίδια ημέρα, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το EuroWorking Group και θα ακολουθήσει στις 15.00 η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup που θα δώσει ή όχι το πράσινο φως.

Την Κυριακή η Σύνοδος των 19 της ευρωζώνης θα συνεδριάσει στις 17.00, ενώ στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των 28.