Τι είπαν προσερχόμενοι οι ηγέτες

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η Καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε “Δεν έχουμε τελικό αποτέλεσμα από το Eurogroup, αυτό δεν με εκπλήσσει γιατί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Χάθηκε το πιο σημαντικό νόμισμα που είναι η εμπιστοσύνη. Δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος, σήμερα θα έχουμε σκληρές διαπραγματεύσεις. Το βράδυ θα δούμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα στον ESM για την Ελλάδα”

Ο Πρόεδρος Ολάντ από την πλευρά του ανέφερε: “Ξέρω την Ευρώπη δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα, έχει να κάνει με τα ευρωπαϊκά μας συμφέροντα. Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία απόψε για να επιτρέψουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη να προχωρήσουν. Είτε θα μιλήσουμε για grexit είτε όχι, η Ευρώπη είναι σε ύφεση και αυτό δε  μου αρέσει. Δεν υπάρχει grexit υπό αίρεση. Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να ανταποκριθεί”.

Πιο σύντομος ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε ότι “σήμερα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα εργαστούμε και ελπίζω ότι κάπου θα καταλήξουμε. Θα πολεμήσω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να έχουμε συμφωνία.“.

Ο Σλοβένος Πρωθυπουργός Μίρορ Σέραρ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης δήλωσε ότι “Η Σλοβενία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας”. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένει να δει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη έχει χαθεί μετά τα τελευταία γεγονότα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακτηθεί.

Ανέφερε, τέλος, ότι αναμένει τα συμπεράσματα της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο Μάρτιν Σουλτς στις δηλώσεις του και αυτός προσερχόμενος στην Σύνοδο, έθεσε το θέμα της συνοχής της Ευρώπης: “Πιστεύω ότι πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα για τη συνοχή της Ευρώπης. Είναι ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης και όλων. Δεν είναι ένα τυχαίο ευρωπαϊκό συμβούλιο σήμερα, θα αποφασίσουμε για το μέλλον της Ευρώπης” ανέφερε.

O πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ ανέφερε “Σήμερα θα εξετάσουμε όλες τις προοπτικές. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος”.

O Ντάισελμπλουμ επισημαίνει ότι “κάποια θέματα παραμένουν ανοιχτά. Θα ενημερώσω τώρα τους αρχηγούς για να λάβουν τις αποφάσεις”.

Ο Ματεό Ρέντσι, προσερχόμενος στη Σύνοδο τονίζει ότι η κατάσταση παραμένει πολύπλοκη και έχουμε δεσμευθεί για να φτάσουμε σε συμφωνία που θα αφορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Για γεωπολιτικούς λόγους πρέπει να βρούμε λύση. Είμαστε κοντά σε σχέση με το σημείο εκκίνησης. 

 

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει ισχυρότερες δεσμεύσεις για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που είναι θεμελιώδους σημασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τη μεγαλύτερη εικόνα της Ευρώπης, είπε ο Ε. Κένι. Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, θέλω να πω ότι έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε και να φτάσουμε σήμερα σε αποτέλεσμα, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας και η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, συμπλήρωσε. Οι Έλληνες πρέπει από αύριο να δείξουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι έχουν τη διάθεση και τη σοβαρότητα να νομοθετήσουν και να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σωστά, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Πρόεδρος της Λιθουανίας: Θέλουμε να δούμε αξιόπιστες προτάσεις και νόμους που θα εγκριθούν άμεσα. Δεν εγκρίνω προσωρινές δράσεις, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.

 

Φάιμαν εναντίον Σόιμπλε: Είναι χρέος της Ευρώπης να βρει λύση για την Ελλάδα. Δεν είναι υπεύθυνο να μιλάει κανείς για προσωρινή έξοδο από το ευρώ.