Μετά την διακοπή του χθεσινού Eurogroup, και λίγο πριν ξεκινήσει το καινούργιο και αφού έχει ματαιωθεί η σύνοδος των 28, όπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τούσκ, κάποιοι από τους πρωταγωνιστές (στο προσκήνιο και το παρασκήνιο) & συμμετέχοντες κάνουν δηλώσεις. 

Γεωργιάδης: Έξι μήνες πήγαν χαμένοι

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι το Eurogroup ετοιμάζει το σχέδιο ενός Μνημονίου που δημιουργεί προοπτική για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο όμως θα συνοδεύεται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο κ.Γεωργιάδης, ενώ σημείωσε ότι έξι μήνες πήγαν χαμένοι.

Σέλινγκ: Δύσκολες οι συζητήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε σήμερα ότι οι συζητήσεις για την επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολες.

Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από σημεία. Το θέμα είναι, τόνισε ο Σέλινγκ σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, να λάβουμε επαρκείς εγγυήσεις από την Ελλάδα.

Στουμπ: Οι προϋποθέσεις για ένα νέο πρόγραμμα δεν είναι επαρκείς

«Προσπαθούμε με εποικοδομητικό τρόπο να βρούμε μια λύση σε μια δύσκολη κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ. Όπως ανέφερε ο κ.Στουμπ, οι προϋποθέσεις που συνδέονται με το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας δεν είναι επαρκείς σε αυτό το στάδιο. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να εφαρμοστούν είναι σκληρές και αφορούν το συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μετά ίσως μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός της Φινλανδίας και πρόσθεσε: «νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από το είδος των προϋποθέσεων που χρειαζόμαστε. Σε μία κλίμακα από το 1 ως το 10 θα έλεγα ότι είμαστε στο 3 ή στο 4».

Ντομπρόβσκις: Μάλλον απίθανο να υπάρξει εντολή σήμερα για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πακέτο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι είναι “μάλλον απίθανο” να λάβει σήμερα το πράσινο φως από το Eurogroup για να διαπραγματευθεί ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

“Είναι μάλλον απίθανο η Επιτροπή να λάβει εντολή για επίσημες διαπραγματεύσεις ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας (…), όμως πιστεύω ότι το Eurogroup μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για τους ηγέτες”, εκτίμησε ο Ντομπρόβσκις που αρμόδιος και για το ευρώ.

“Αυτό σημαίνει ότι το ζήτημα της εντολής διαπραγμάτευσης θα μεταφερθεί στη σύνοδο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης”, εξήγησε μια ευρωπαϊκή πηγή. “Κατ’ αρχάς αυτό είναι καλό σημάδι”, πρόσθεσε.

Το Eurogroup συνέρχεται σήμερα στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες για να προσπαθήσει να δώσει μια βάση εργασίας στους ηγέτες των κρατών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συναντηθούν αργότερα το απόγευμα με τη φιλοδοξία να καταλήξουν σε μια λύση στην κρίση στην Ελλάδα.

Εξάλλου ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε ότι η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ ακυρώθηκε “με στόχο να μπορέσουν να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, για να συζητήσουν καλύτερα οι 19”.

Μοσκοβισί: Υπάρχει η βάση για διαπραγμάτευση. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των οικονομικών υποθέσεων τονίζει ότι υπάρχει βάση για διαπραγμάτευση για μια Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων εντός της ευρωζώνης

Στις δηλώσεις του προσερχόμενος στο Eurogroup ανέφερε «Θέλουμε η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις όντας μέλος της ευρωζώνης. Οι συζητήσεις χθες,τόνισε,ήταν μακρές και δύσκολες και σήμερα θα επικεντρωθούμε στις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν,προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα».

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο διάστημα»,ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος, σημειώνοντας ότι οι προϋποθέσεις πρέπει να εφαρμοστούν τάχιστα.

«Χρειαζόμαστε μία συμφωνία φιλόδοξη,από οικονομικής απόψεως και ρεαλιστική, από πολιτικής απόψεως», τόνισε ο κ.Μοσκοβισί.«Ο κόσμος αναμένει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να διασφαλίσουμε τη θέση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης» και κατέληξε λέγοντας «ελπίζουμε ότι στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει συμφωνία που θα διασφαλίζει την ακεραιότητα της ευρωζώνης».

 

Ρέντσι: Πρέπει οπωσδήποτε να υπογράψουμε συμφωνία

Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι θα πει στη γερμανική κυβέρνηση πως πρέπει να συμβιβαστεί και να μην ταπεινώνει την Αθήνα. 

«Τώρα πρέπει να υπερισχύσει η κοινή λογική και να συναφθεί μια συμφωνία. Η Ιταλία δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και λέω προς τη Γερμανία: αρκετά», φέρεται να δήλωσε ο Ρέντσι σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. 

«Τώρα που ο (Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης) Τσίπρας υπέβαλε προτάσεις που συνάδουν με τα ευρωπαϊκά αιτήματα, πρέπει οπωσδήποτε να υπογράψουμε μια συμφωνία. Είναι αδιανόητο να ταπεινώνουμε έναν ευρωπαίο εταίρο, αφού η Ελλάδα έχει υποχωρήσει σχεδόν στα πάντα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός. 

Επίσης σε συνέnτευξή του στο AlJazeera, ο Ιταλός πρωθυπουργός «Δεν μπορώ να φανταστώ μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, θα ήταν μια Ευρώπη χωρίς ιδιαίτερα σημαντικές αξίες και χωρίς τον τρόπο ζωής της ». 

«Το πρόβλημα δεν είναι το ελληνικό χρέος, αλλά η οργάνωση της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε ο Ρέντσι.«Θεωρώ πάντως ότι ωθήσαμε την ελληνική κυβέρνηση προς την σωστή κατεύθυνση διότι δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένας διαφορετικός κανόνας για τους έλληνες και ένας άλλος για τους Ιταλούς, τους Γάλλους και τους Ισπανούς», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνον γραφειοκρατία, λιτότητα και χρηματιοικονομική παράμετρος.Πρέπει να αποτελείται από αξίες και ιδέες».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα, ώστε να στηριχθεί η χώρα για τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια και να προχωρήσει, παράλληλα, σε δομικές μεταρρυθμίσεις, «επενδύοντας στο μέλλον και στην οργάνωση της ελληνικής οικονομίας».

Σημειώνεται ότι η εν λόγω συνέντευξη παραχωρήθηκε πριν την χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

O Αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Άξελ Σέφερ: Σταματήστε τις συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Άξελ Σέφερ ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι συζητήσεις για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι συζητήσεις σχετικά με ένα Grexit πρέπει να σταματήσουν αμέσως, τόνισε σε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν τίθεται προς συζήτηση», υπογράμμισε ο Σέφερ. «Η νέα πρόταση της Αθήνας μπορεί να γίνει αποδεκτή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές για την αύξηση των ευρωσκεπτικιστικών φωνών. «Λίγα έχουν μείνει από το ευρωπαϊκό κόμμα του Κολ και του Αντενάουερ», σχολίασε ο Σέφερ.

Κριτική στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησαν και οι Πράσινοι.

Οι πρόεδροι της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, η Κάτριν Γκέρινγκ- Έκαρτ και ο Άντον Χόφραϊτερ, κατηγόρησαν τον Γερμανό υπουργό ότι επιδιώκει ένα Grexit.

Ο Σόιμπλε «σαμποτάρει στις Βρυξέλλες τον συμβιβασμό με την Ελλάδα και το κάνει προφανώς εις γνώσει της καγκελαρίου και του αντικαγκελαρίου», δήλωσαν.

«Αυτές τις ώρες η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί ανοικτά να καταστρέψει τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσαν.