Επιπλέον μέτρα, πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% μέχρι το 2018

«Καλή βάση η ελληνική πρόταση, αλλά χρειάζονται κι άλλα μέτρα», αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της ανακοίνωσης του Eurogroup, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο τονίζει ότι θα απαιτηθεί και η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σύμφωνα λοιπόν, με αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει άμεσα θέματα εργασιακά, την ανεξαρτητοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την αγορά, προκειμένου να λάβει η Ελλάδα βοήθεια από τον ESM.

Παράλληλα, ζητείται να μην καταργηθούν οι νόμοι για τα εργασιακά, να επανεξεταστούν οι συλλογικές συμβάσεις και οι ομαδικές απολύσεις, να συμμορφωθεί η Αθήνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς της ΕΕ και να ληφθούν μέτρα για τα κόκκινα δάνεια.

Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ζητούν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (εκτός και αν βρεθεί ισοδύναμο), επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη διοίκηση, με την δημιουργία ομάδας εργασίας σε συνεργασία με θεσμούς. Αναφέρεται δε, ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι υπολειπόμενες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης που δεν έγιναν από τον Δεκέμβριο του 2014.