*Οι προβλέψεις του Stratfor για την Ελλάδα για το τρίτο τρίμηνο του 2015

Στις αρχές του 2015 το Stratfor είχε πει ότι το τρέχον έτος θα είναι η χρονιά που θα βγάλει την Ευρώπη από τον εφησυχασμό της. Το τρίτο τρίμηνο είναι η περίοδος που η σκληρή πραγματικότητα της υπό κατάρρευση ευρωζώνης αντιμετωπίζει το Βερολίνο και την ευρωζώνη στο σύνολό της.

Η Γερμανία θα δράσει σκληρά, την ώρα που ένα διασπασμένο στρατόπεδο πιστωτών πιέζει το Βερολίνο για μια συμφωνία από το φόβο δημιουργίας ενός επικίνδυνου προηγούμενου από ένα “Grexit”. Η Γερμανία χρειάζεται μια συμφωνία με την Ελλάδα, για την οποία μπορεί να διαπραγματευθεί, αλλά το τίμημα θα απειλήσει την αξιοπιστία της ηγεσίας της στην ευρωζώνη. Η ελληνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να πέσει, είτε από μια τραπεζική κρίση ή από μια εξέγερση εντός του κόμματος, μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Οποιαδήποτε συμφωνία που θα επιτευχτεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι καταδικασμένη. Η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις, και η Γερμανία υπό αυτές τις συνθήκες θα επιδείξει απροθυμία στην αποδέσμευση κεφαλαίων.  Αυτό το τρίμηνο, θα υπάρξει μεγάλη αναταραχή για μέτρα που προσπαθούν να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια για να αποφευχθεί το Grexit. Πίσω όμως από τις ομιλίες, ο δρόμος προς το Grexit έχει ήδη ανοίξει.

Η ελληνική κρίση βαθαίνει

Στη διάρκεια του πρώτου μέρους του τριμήνου, η Αθήνα και  οι πιστωτές της θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Μετά το δημοψήφισμα που απέρριψε τη λιτότητα, η ελληνική κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην διαπραγματευτική στρατηγική της στο αίτημα για ελάφρυνση του χρέους. Το Eurogroup, με επικεφαλής τη Γερμανία, προτίθεται να δώσει μόνο μια αόριστη υπόσχεση για την ελάφρυνση του χρέους, στην περίπτωση που εφαρμοστούν μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι διαπραγματεύσεις θα συμπέσουν με την παρατεταμένη τραπεζική κρίση στην Ελλάδα. Παρά τις υποσχέσεις της Αθήνας να άρει γρήγορα τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, το Stratfor πιστεύει ότι οι περιορισμοί θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σλοβακία, θα στοιχηματίσουν σε μια επιδείνωση της ελληνικής τραπεζικής κρίσης, αναμένοντας την κυβέρνηση των Αθηνών να βρεθεί σε απόγνωση,  μαλακώνοντας τη στάση της. Επιπλέον, αυτές οι χώρες αναμένουν τον  ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει στήριξη από τα μετριοπαθή κόμματα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, ή ακόμα και να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Στην πιθανή περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 20 Ιουλίου, ημερομηνία που πρέπει ένα σημαντικό ποσό να καταβληθεί στην ΕΚΤ, η Ελλάδα θα πρέπει να εισαγάγει κάποιας μορφής παράλληλου νομίσματος προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα. Αυτό είναι το σημείο όπου η Γερμανία και το Eurogroup θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην πίεση προς την Αθήνα και την διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, έστω και μόνο κατ ‘όνομα. Η Ελλάδα θα μπορούσε τεχνικά να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, αλλά η συμμετοχή της θα ανασταλεί επίσημα (με ένα νομικό έγγραφο) ή de facto (με την εισαγωγή ενός δεύτερου νομίσματος). Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν θα έχει την πολιτική δύναμη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, την ώρα που η πολιτική ανοχή της Γερμανίας για παραχωρήσεις της ΕΕ μειώνεται ραγδαία. Η Ελλάδα είναι στο δρόμο για ένα Grexit, αλλά είναι μακρύς και θα επεκταθεί πολύ πέρα από αυτό το τρίμηνο.

Κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας, ο κίνδυνος της οικονομικής αστάθειας στην Ελλάδα να εξαπλωθεί και στις άλλες νότιες χώρες της ευρωζώνης είναι περιορισμένος. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ελληνική κρίση οδήγησε σε οριακή αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές ήταν ακόμη διαχειρίσιμες για τη Μαδρίτη, τη Λισσαβόνα και τη Ρώμη, και το Stratfor θεωρεί ότι έτσι θα είναι και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Η αβεβαιότητα για την Ελλάδα θα τραυματίσει πιθανώς τη Μεσογειακή Ευρώπη, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν ελαφρώς, ωστόσο είναι απίθανο να φθάσουν στα επίπεδα της κρίσης του 2008. Για να διευκολυνθεί η διαδικασία ενός Grexit και προκειμένου να ενισχυθεί το οικονομικός τείχος προστασίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει την αγορά των μηνιαίων ομολόγων, ωστόσο χωρίς μια δραματική κίνηση στις περιφερικές αποδόσεις ομολόγων, η αύξηση είναι απίθανο να είναι ουσιαστική.

Στο μεταξύ, τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και της Αριστεράς και της Δεξιάς (όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και οι Podemos της Ισπανίας) θα χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως παράδειγμα έλλειψης αλληλεγγύης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά δεδομένου ότι στις εν λόγω χώρες, δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εκλογές κατά τη διάρκεια του τριμήνου, οι ενέργειές τους θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο. Εξαίρεση αποτελεί η Πορτογαλία, όπου ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 20ης Σεπτεμβρίου (και ο δεύτερος γύρος στις 11 Οκτωβρίου). Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο επικρίνει τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται από τη συντηρητική κυβέρνηση στη Λισαβόνα, θα έχει ισχυρές επιδόσεις στις εκλογές.