Στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με βάση την κοινοτική οδηγία BRRD προβλέπει η εισήγηση Eurogroup. 

Η ευρωπαϊκή οδηγία BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) έχει ήδη τεθεί σε ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη από την 1η Ιανουαρίου 2015 και προβλέπει τη στήριξη και εξυγίανση των τραπεζών μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης (resolution).

 

Η εφαρμογή του bail in αν προχωρήσει αυτό το σενάριο, θα γίνει με βάση την κοινοτική οδηγία 2014/15 που πρέπει να ισχύσει το αργότερο μέχρι την 1.1.2016. Στη διαδικασία του bail-in προβλέπεται η στήριξη της τράπεζας μέσω της εμπλοκής των μετόχων και ομολογιούχων και όχι των φορολογουμένων. Το κόστος φεύγει από τον φορολογούμενο και μεταφέρεται στους μετόχους αρχικά, στους ομολογιούχους στη συνέχεια και ως τελευταία περίπτωση στους καταθέτες.

 

 

Yπενθυμίζεται εδώ ότι βάσει της κοινοτικής οδηγίας όλες οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι πλήρως εγγυημένες και προστατευμένες και δεν μπορούν να υποστούν κούρεμα (haircut). Επί της ουσίας, εάν υπάρξει κίνδυνος θα αφορά καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

 

Τι περιλαμβάνει αναλυτικά

Αφού πρώτα υπολογιστούν οι ανάγκες κάθε τράπεζας, γίνουν και stress test και υπολογιστούν τα κεφάλαια, η ανακεφαλαιοποίηση έχει τα παρακάτω στάδια:

 

– Αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση οι αρχές αρχικά θα πρέπει να απευθυνθούν στους μετόχους των τραπεζών . Βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών είναι το ελληνικό δημόσιο. Εδώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα χρήματα που θα δοθούν από το νέο πακέτο μέσω του ESM αν υπάρξει συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θέλουν τους Ευρωπαίους να ζητούν από την Ελλάδα κεφαλαιακό απόθεμα για τις ελληνικές τράπεζες, ύψους από 10 έως 25 δισ. ευρώ. Αν τα κεφάλαια αυτά επαρκούν τότε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης σταματάει εδώ, κάτι που θεωρείται το καλύτερο κεφάλαιο.

 

– Αν δεν επαρκούν, τότε σειρά παίρνουν οι ομολογιούχοι.

 

– Αν λοιπόν δεν συμπληρωθούν τα αναγκαία κεφάλαια από μετόχους και ομολογιούχους τότε το τρίτο στάδιο προβλέπει συμμετοχή των καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού ιδρύματος. Η οδηγία BRRD προβλέπει πως οι καταθέσεις των φυσικών προσώπων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τις 100. 000 ευρώ θα μπορούν να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης, υπό την έννοια ότι δεν θα κουρευτούν πριν υποστούν τη ζημία, άλλοι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές. Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι «κουρευτούν» τότε θα εξετασθεί και η απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000. Οι λογαριασμοί που έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ανήκουν σε ποσοστό 95% σε εταιρείες και όχι φυσικά πρόσωπα και αν υποστούν «κούρεμα» θα πρόκειται για ισχυρό πλήγμα όσον αφορά το επιχειρείν στην Ελλάδα.

 

– Με βάση επίσης την Κοινοτική Οδηγία προστατεύονται οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

 

Να σημειωθεί τέλος ότι η Κοινοτική Οδηγία 2014/59 για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία ισχύει από 1.1.2015 για όλα θα κράτη-μέλη δεν έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία , καθώς δεν έγινα οι ενέργειες από το υπουργείο Οικονομικών και για αυτό τώρα το Eurogroup απαιτεί την άμεση ψήφισή της μέχρι την Τετάρτη.

 

 

Κέρδος online