Για μια δύσκολη πορεία, το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορεί να προεξοφληθεί, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, αναφερόμενος στη συμφωνία για την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας την έκβαση της διαπραγμάτευσης, ο κ. Πάντοαν αναφέρει: «Το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι αποφύγαμε τα χειρότερα. Αλλά από σήμερα ξεκινά μια ιδιαίτερα περίπλοκη πορεία, με αποτέλεσμα που μπορεί κάθε άλλο παρά να προεξοφληθεί».

Όπως σημειώνει, οι Έλληνες θα πρέπει τώρα να υπερψηφίσουν άμεσα σημαντικά μέτρα στη βουλή, στη συνέχεια θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση αυτή κάθε αυτή για ένα μνημόνιο κατανόησης (MOU) και θα πρέπει να ορισθεί και ο στόχος των μέτρων. «Πρόκειται για πολύπλοκη διαδικασία, τεχνικά και πολιτικά», επισημαίνει.

Ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ προσθέτει ότι χρειάζεται ένα δάνειο – γέφυρα ύψους 6-7 δισ. ευρώ, ενώ ερωτηθείς γιατί στο προσχέδιο συμφωνίας γίνεται αναφορά σε 13 δισ. ευρώ, διευκρινίζει πως πρόκειται για ποσό το οποίο δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια και πως εξαρτάται και από τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Όσον αφορά στη βραδιά της διαπραγμάτευσης, ο Ιταλός υπουργός παραδέχεται πως γνώριζε ότι η γερμανική στάση ήταν άκαμπτη, αλλά προσθέτει ότι αυτό που ίσως τον ξάφνιασε ήταν η διαπίστωση της ευρύτητας του μετώπου των χωρών που συμμερίζονται την γραμμή του Βερολίνου.

«Ήταν σχεδόν όλοι αντίθετοι στο νέο πρόγραμμα. Στο τέλος μόνο εμείς, οι Γάλλοι και η μικρή Κύπρος ήμασταν υπέρ ενός συμβιβασμού. Αυτό, ίσως, δεν έγινε πλήρως αντιληπτό. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι αποτελεί διαπραγματευτική επιτυχία και της Ιταλίας το ότι πετύχαμε αυτό το αποτέλεσμα», δηλώνει ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Σχετικά με τον κίνδυνο του Grexit και το αν υπήρξε πραγματικά τέτοια πιθανότητα, ο Ιταλός υπουργός απαντά: «Υπήρχε σίγουρα ένα ευρύ μέτωπο αντίθετο σε ένα νέο πρόγραμμα. Σήμερα δεν μπορούμε να πούμε ότι το πρόγραμμα αυτό υπάρχει, αλλά έχουμε τη δέσμευση να ξεκινήσει διαπραγμάτευση εφόσον κάποιες προϋποθέσεις ικανοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα, για το οποίο πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι».

Πηγή: ΑΜΠΕ