Παρά τις προσδοκίες για αύξηση του εισοδήματός τους -λόγω των πρόσφατων φορολογικών ελαφρύνσεων- οι Αυστριακοί θέλουν να καταναλώνουν λιγότερο, αναφέρουν σε σημερινή ανακοίνωσή τους στη Βιέννη οι υπεύθυνοι δημοσκόπησης της γνωστής εταιρείας ερευνών GfK Austria. 

Αιτία είναι οι μακροχρόνιες αντιπαραθέσεις ως προς την ελληνική οικονομική κρίση, που επηρέασαν σαφώς αναχαιτιστικά μέσα στο β’ τρίμηνο του 2015 τις καταναλωτικές συνήθειες, όχι μόνον στην Αυστρία αλλά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο δείκτης, που στη βάση δεδομένων της έρευνας μετρά την προσδοκία του πληθυσμού για ανάκαμψη, μειώθηκε στους 19,9 βαθμούς έναντι των 23,2 τον περασμένο Μάρτιο, ενώ πριν από ένα χρόνο βρισκόταν στο 34,9, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την έρευνα, πέραν της ελληνικής κρίσης που, ως αιτία μείωσης της καταναλωτικής διάθεσης, βρίσκεται στην πρώτη θέση, η κρίση στην Ουκρανία, η αυξανόμενη ανεργία και η στασιμότητα της οικονομίας στην Αυστρία, φέρονται επίσης να συμβάλλουν στην ανασφάλεια των καταναλωτών.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας εκτιμούν ότι στη διάρκεια των θερινών μηνών η καταναλωτική διάθεση θα μειωθεί περαιτέρω, κυρίως σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, οι οποίες φέρονται να είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ