«Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν μια νέα αγαπημένη λέξη. Ζητούν ownership. Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να θέλει η ίδια το νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που της επιβλήθηκε. Με τρόπο αυτό η πολιτική διάσωσης λαμβάνει οργουελικά χαρακτηριστικά», σημειώνει το Spiegel Online σε σχόλιό του με τίτλο «Πρώτο καθήκον για την Ελλάδα ο ενθουσιασμός για τις μεταρρυθμίσεις».

«Μετά από δύο αποτυχημένα προγράμματα διάσωσης μέσα σε πέντε χρόνια, δύο αποτυχημένες κυβερνήσεις και ένα ξεκάθαρο “όχι” στο δημοψήφισμα, μπορούμε να πούμε σχεδόν με βεβαιότητα: Η επιλογή να ασκηθούν πιέσεις στην Αθήνα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων καταλήγει τελικά σε αδιέξοδο. 

Από το γεγονός αυτό οι δανειστές υπό την ηγεσία της Γερμανίας καταλήγουν στο ελαφρώς παρανοϊκό συμπέρασμα ότι στο τρίτο πρόγραμμα τόσο οι απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις όσο και οι απειλές για κυρώσεις πρέπει να ενταθούν», γράφει το Spiegel.

«Ποια είναι όμως η εναλλακτική; Προς το παρόν η πλειονότητα των Ελλήνων έχει την αίσθηση ότι πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες μόνο και μόνο για να ανταποκριθεί στις παράλογες απαιτήσεις των πιστωτών. Για τον λόγο αυτό το ΔΝΤ προτείνει κούρεμα ή τουλάχιστον επιμήκυνση της αποπληρωμής. Τις προτάσεις αυτές θα πρέπει να τις αποδεχθεί επιτέλους το Βερολίνο. Υπό τις παρούσες συνθήκες η διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό για την αποπληρωμή τόκων και πιστώσεων είναι δηλητήριο για την ελληνική οικονομία. Όταν οι Έλληνες αποκτήσουν και πάλι την αίσθηση ότι εργάζονται για το δικό τους καλό και όχι προς το συμφέρον τον δανειστών, τότε ίσως να πειστούν για την αναγκαιότητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

Πηγή: Deutsche Welle