Αν δεν υπήρχαν ο Ματτέο Ρέντσι και ο Φρανσουά Ολάντ να στηρίξουν, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν έξω από το Ευρώ, με Grexit, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Σάντρο Γκότζι σε δηλώσεις του στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai Tre.

«Αντιτάσσομαι στον Σόϊμπλε από το 1995 όταν προωθούσε την θεωρία του σκληρού πυρήνα που ήθελε να διώξει την Ιταλία. Με τον ίδιο τρόπο αντιταχθήκαμε τώρα στην προσπάθεια αποκλεισμού της Ελλάδας», πρόσθεσε ο στενός συνεργάτης του Ματτέο Ρέντσι.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας των Βρυξελλών, ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα πρόσθεσε:

«Η συμφωνία της Κυριακής διαφέρει από τα τρομερά λάθη που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις πρώτες δυο συμφωνίες με την Ελλάδα. Υπάρχει μια σημαντική οικονομική παράμετρος που ξεπερνά τα ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ, με μια δέσμη 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάλαβε, επιτέλους, ότι η άγρια λιτότητα δεν αποδίδει και ότι έφερε καταστροφές, ενώ ένα μέρος των ιδιωτικοποιήσεων, επίσης, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την μείωση του χρέους, αλλά για να γίνουν επενδύσεις».

«Τα δυο αυτά στοιχεία αποδεικνύουν ότι σε μια τόσο δύσκολη συμφωνία, η Ευρώπη κατάλαβε τα λάθη που έκανε τα τελευταία πέντε χρόνια. Όταν δεν υπήρχε ο Ντράγκι, αλλά στην θέση του ήταν ο Τρισέ, όταν δεν είχαμε τον Γιούνκερ, αλλά τον Μπαρόζο, όταν δεν υπήρχε η κυβέρνηση Ρέντσι, αλλά εκείνη του Μπερλουσκόνι, όλα αυτά στην Αθήνα δεν δόθηκαν», κατέληξε ο Σάντρο Γκότζι.