Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου τόνωσε σήμερα τις ελπίδες ότι θα σχηματισθεί στη χώρα ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός λέγοντας πως οι συνομιλίες ανάμεσα στο κόμμα του, το κυβερνών AKP, και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πρόοδο.

 

Η Τουρκία είναι χωρίς κυβέρνηση από τις 7 Ιουνίου, όταν το ισλαμιστικών καταβολών κεντροδεξιό κόμμα του Νταβούτογλου έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του για πρώτη φορά από το 2002 που ανέβηκε στην εξουσία.

Το κόμμα χρειάζεται να βρει τώρα έναν ήσσονα κυβερνητικό εταίρο ή να αντιμετωπίσει νέες εκλογές. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει ήδη υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ έχει προειδοποιήσει πως μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα δημιουργούσε κινδύνους για την οικονομία.

“Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σ’ ένα πιο προχωρημένο στάδιο με το CHP”, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Νταβούτογλου στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. 

“Καθώς έχουμε συμφωνήσει ως προς τη μέθοδο, η διαδικασία θα προχωρήσει με το CHP”, πρόσθεσε αναφερόμενος στο “πλαίσιο” ενός ενδεχόμενου συνασπισμού, στο οποίο είπε πως τα κόμματα συμφώνησαν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Νταβούτογλου έχει συναντηθεί με τους ηγέτες και των τριών κομμάτων που θα μπορούσαν εν δυνάμει να συμμετάσχουν σ’ έναν συνασπισμό – το CHP, το δεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Ο πρωθυπουργός κάλεσε αυτή την εβδομάδα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην αμφισβητούν τον ρόλο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική διαδικασία, ένα ζήτημα που είναι πιθανό να αποτελέσει σημείο τριβής. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν επισημάνει πως θέλουν ο Ερντογάν, ιδρυτής του AKP, να παραμείνει μακριά από την καθημερινή άσκηση της πολιτικής, αν είναι να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Real News