Ευθυγραμμισμένος με τις θέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, φάνηκε σήμερα το πρωί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο Europe1, αμέσως μετά τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ. Παράλληλα,χαρακτήρισε ως«αυταπάτη» την ιδέα ενός προσωρινού Grexit.

«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω επιμηκύνσεων ήταν και η κατεξοχήν ιδιαίτερη θέση της Γαλλίας, διότι θα επέτρεπε τον σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και συγχρόνως την ελάφρυνση του βάρους στον ελληνικό λαό, πράγμα που είναι απαραίτητο» δήλωσε ο υπουργός. Στο ερώτημα εάν αυτή η«ιδιαίτερη» θέση της Γαλλίας, που συμβαδίζει με το ΔΝΤ, είναι αποδεκτή και από τη Γερμανία, ο Μ. Σαπέν απάντησε: «Τελικά έγινε αποδεκτή και όλα έγιναν από κοινού αποδεκτά (…) ώστε τα πρώτα χρόνια να υπάρχει λιγότερο βάρος. Για αυτά όλα θα μιλήσουμε τις ερχόμενες εβδομάδες, ώστε να βάλουμε στον δρόμο την ελληνική οικονομία για να ξαναβρεί την ανάπτυξη. Αυτό είναι καλό και για εμάς τους Γάλλους, έχουμε σήμερα μια ανάπτυξη που επανέρχεται ύστερα από τέσσερα χρόνια, δεν είναι ώρα να προκαλέσουμε αναταράξεις, (…) ώστε να διστάζει ένας επενδυτής εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. Σταθεροποιούμε την κατάσταση και δίνουμε ορατότητα».

 

Σε άλλο ερώτημα, για το πώς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα αυτές οι θέσεις περί ελάφρυνσης, ο Μισέλ Σαπέν απάντησε: «Αυτό που ήταν αδύνατο, αυτό που συγκρουόταν με όλους συμπεριλαμβανόμενου και εμού του ιδίου, που όφειλα να υπερασπισθώ τα συμφέροντα των Γάλλων φορολογούμενων, ήταν η μείωση της ονομαστική αξίας του χρέους. Η διαγραφή του χρέους ήταν κάτι το αδύνατο» είπε ο υπουργός, ενώ υπενθύμισε δήλωση του Φρανσουά Ολάντ «για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να είναι βιώσιμο» με την οποία μιλούσε ήδη για βιωσιμότητα.

 

Σχετικά με τη χθεσινή νέα δήλωση του Γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, ο κ. Σαπέν δήλωσε «ριζικά αντίθετος» στην ιδέα. «Θεωρώ ότι είναι μια αυταπάτη, μπορεί ίσως να προέρχεται από μια καλή πρόθεση, είναι όμως μια αυταπάτη. Η είμαστε μέσα σε ένα νόμισμα ή δεν είμαστε μέσα σε ένα νόμισμα. Το να βγούμε για λίγο εκτός δεν υπάρχει. Τι σημαίνει το να πάρεις για λίγο τη δραχμή σου και μετά να επανέλθεις; Καταλαβαίνετε ότι είναι αδιανόητο. Η νομισματική μας ένωση είναι αμετάκλητη όπως αναφέρουν και οι Συνθήκες μας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο καθένας μας σέβεται τους κανόνες και είναι αυτό που ακριβώς λέμε σήμερα στους Έλληνες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην παρατήρηση ότι πολλοί οικονομολόγοι σήμερα χαρακτηρίζουν το νέο ελληνικό πρόγραμμα ως«ανυπόφορο» για τους Έλληνες, ο κ. Σαπέν υποστήριξε:«΄Ετσι είναι, στη ζωή ακούμε πάντα αυτούς που είναι κατά και δεν ακούμε ποτέ αυτούς που είναι υπέρ. Αυτό το πρόγραμμα έγινε από εμπειρογνώμονες, από ειδικούς, με τρόπο ώστε να είναι υποφερτό από την ελληνική οικονομία, η οποία σήμερα είναι σε ερειπιακή κατάσταση».

 

Σε ο,τι αφορά τέλος στις γάλλο-γερμανικές σχέσεις ο Μ. Σαπέν αναγνώρισε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην Ευρώπη χωρίς το γάλλο-γερμανικό διώνυμο, αυτό όμως δεν θα πρέπει να σημαίνει, όπως είπε, ότι«η Γαλλία θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται πίσω από τη Γερμανία».

 

«Είχαμε μια τέτοια περίοδο» θύμισε ο υπουργός «όταν χρησιμοποιούσαμε τον όρο “Μερκοζί” ( επί προεδρίας Σαρκοζί)» και κατέληξε: «Εμείς λέμε “οχι” στην ευθυγράμμιση πίσω από τη Γερμανία.’Εχουμε το δικαίωμα για μια σκέψη, μια έκφραση, μια ιδιαιτερότητα και αυτό ισχύει και για τις δύο χώρες. Θα πρέπει όμως να συγκλίνουμε και αυτό κάναμε. Συγκλίναμε. ‘Οχι ο ένας πάνω στις θέσεις του άλλου, αλλά σε θέσεις που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να τα καταφέρει».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ