Tα σενάρια για πρόσωπα που μένουν, φέυγουν ή μετακινούνται

Στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας βρίσκεται ο ανασχηματισμός του Πρωθυπουργού και τα πρόσωπα τα οποία θα αντικαταστήσουν τους υπουργούς που καταψήφισαν τη συμφωνία στην προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά και την μετακίνηση κάποιων άλλων που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στον ίδιο κυβερνητικό θώκο. Σενάρια και πληροφορίες κυριαρχούν στα σημερινά ρεπορτάζ, η επιβεβαίωση ή όχι των οποίων θα έρθει με την αναγγελία του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Στο Πρώτο Θέμα “Ποιοι “παίζουν” για νέοι υπουργοί- ποιοι μετακινούνται  αναφέρεται ότι “Ο Τσίπρας αναζητά πρόσωπα που να εξισορροπήσουν την απομάκρυνση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας – Εμπλοκή στο… «μοντάρισμα» του νέου σχήματος, λόγω… λειψανδρίας, αλλά και την άρνηση προσώπων να πάνε σε κρίσιμα υπουργεία“. Και σημειώνει τα εξής: 

Στελέχη, βουλευτές και πρόσωπα εκτός κόμματος, που έχουν «αριστερό πρόσημο» και κοινωνικές αναφορές αναζητά ο πρωθυπουργός για να εντάξει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να αντισταθμίσει την απομάκρυνση των υπουργών της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. Η αγωνία του Αλέξη Τσίπρα είναι να μην χαρακτηριστεί ο ανασχηματισμός ως το επιστέγασμα της συντηρητικής στροφής της κυβέρνησης, καθώς ήδη κατηγορείται ότι με την υιοθέτηση τη συμφωνίας με τους δανειστές, ο άξονας της πολιτικής του μετακινείται προς τα δεξιά. Ουσιαστικά δεν θέλει να αφήσει εντελώς ακάλυπτα τα νώτα του στην αριστερή κριτική.

Ακόμα πάντως κι αν υπήρχε κάποια τελευταία εκτίμηση ή ελπίδα ότι θα μπορούσε να μείνει στην κυβέρνηση στέλεχος που καταψήφισε τη νέα συμφωνία η χθεσινοβραδινή παρέμβαση του μεγάρου Μαξίμου, με την οποία ο πρωθυπουργός επιτίθεται σφοδρά σε όσους διαφοροποιήθηκαν κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή, δεν αφήνει κανένα περιθώριο.

Ο ανασχηματισμός αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, μετά την εμπλοκή που φάνηκε να προκύπτει το απόγευμα της Πέμπτης.

Εκτός λοιπόν της κυβέρνησης θα είναι σίγουρα τα επιφανή στελέχη της αριστερής πλατφόρμας, ήτοι οι κύριοι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος.

Μία από τις εμπλοκές για τη σύνθεση του νέου σχήματος, ήταν η δυστοκία στην εξεύρεση του διαδόχου του κ. Στρατούλη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρνήθηκαν τη θέση στελέχη όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος και Σάββας Ρομπόλης, αλλά και οι εξωκοινοβουλευτικοί Γιάννης Κουζής (καθηγητής) και Δημήτρης Μπούρλος (εργατολόγος).

Στο πλαίσιο αναζήτησης «αριστερόστροφων» στελεχών είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθεί ο Γιάννης Αμανατίδης, που προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα, αλλά ψήφισε Ναι στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης, αλλά και η πιο νέα σε ηλικία βουλευτής, η 27 Νατάσσα Γκαρά από τον Έβρο, που επίσης κινείται στις παρυφές της αριστερής όχθης του κόμματος.

Για τη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και καταψήφισε τη συμφωνία, προορίζεται ο οικονομολόγος Χαράλαμπος Γκότσης, την αξιοποίηση του οποίου επιθυμεί το Μαξίμου.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Βαρεμένου στη θέση του Κώστα Ήσυχου στο υπουργείο Άμυνας μάλλον έχει κλειδώσει.

Σίγουρος για αξιοποίηση πρέπει να θεωρείται ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται και η επιστροφή του Δημήτρη Παπαδημούλη από την ευρωβουλή, προκειμένου να αναλάβει κάποιο κρίσιμο υπουργείο.

Ακούγονται επίσης πολλά ονόματα δραστήριων βουλευτών. Μεταξύ αυτών η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Μάκης Μπαλαούρας, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο Νίκος Φίλης (ειδικά αν γίνει αναδόμηση του επικοινωνιακού επιτελείου).

Στους υπό μετακίνηση περιλαμβάνονται στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, που δεν θέλει να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας πλέον, μετά τη αλλαγή πλεύσης που επιβάλλει η συμφωνία για τα εργασιακά, αλλά και ο Θοδωρής Δρίτσας που θα προτιμούσε να μην σηκώσει το βάρος της πώλησης του ΟΛΠ.Eρωτηματικό είναι πάντα τι θα γίνει με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να δρομολογήσει την αντικατάστασή της από την προεδρία της Βουλής. Το γεγονός όμως ότι απαιτείται συντονισμένη κίνηση με την αντιπολίτευση δυσχεραίνει το εγχείρημα.

Εάν παρά ταύτα γίνει η αλλαγή για τη θέση αυτή συζητούνται ονόματα όπως του Αλέξη Μητρόπουλου ή του Νικου Βούτση. Στην περίπτωση που επιλεγεί ο τελευταίος θα προκύψουν και νέες μεγάλες καραμπόλες στο κυβερνητικό σχήμα.   

To BHMA σημειώνει “Την δημιουργική… αδράνεια επιλέγει το Μέγαρο Μαξίμου“, τονίζοντας ότι υπάρχει “Καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για ανασχηματισμό, εσωκομματικά και σύγκρουση με τους διαφωνούντες” και συνεχίζει:

Από τις απειλές και τα διλήμματα στην προσπάθεια κατευνασμού και αποφυγής της εσωτερικής σύγκρουσης φαίνεται πως προσανατολίζεται ο Αλ. Τσίπρας, έπειτα από το «βάπτισμα του πυρός» ως προς την ψήφιση ενός μνημονίου, τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Βουλή.

Εχοντας πλέον καταγεγραμμένη την διάεθση σύγκρουσης με τις επιλογές της κυβέρνησης από σχεδόν 30% της ΚΟ ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια.
Αντιθέτως οι διαφωνούντες συνέχισαν με δημόσιες παρεμβάσεις τους να διακηρύττουν την αντίθεσή τους και να υπερασπίζονται την ορθότητα της θέσης τους και την ταύτισή της με τις προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματος.

Υπό τις συνθήκες αυτές, ο κ. Τσίπρας καταβάλλει προσπάθειες συγκρότησης ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, συναντά όμως πλήθος προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η απροθυμία εξωκοινοβουλευτικών να συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνονται και την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, από το γραφείο του Πρωθυπουργού έγινε γνωστό την Πέμπτη ότι «ο ανασχημαστιμός δεν θα ανακοινωθεί σήμερα», χωρίς πάντως να προσδιορίζεται και πότε θα γίνει αυτό.

Στο παρασκήνιο, ο προβληματισμός του κυβερνητικού επιτελείου είναι έντονος, καθώς είναι σε όλους γνωστό ότι το κόμμα «βράζει» και ότι σε επίπεδο οργανώσεων – οι οποίες ελέγχονται σε μεγάλο ποσοστό από την Πλατφόρμα – η αντίδραση στις επιλογές της ηγεσίας είναι κατηγορηματική.

Παράλληλα, παρατηρείται το επίσης πρωτοφανές στα χρονικά σκηνικό, υπουργοί που έχουν διαφωνήσει ανοιχτά και έχουν καταψηφίσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης να παραμένουν στις θέσεις τους, με το Μέγαρο Μαξίμου να αποφεύγει κάθε ενέργεια ή πρωτοβουλία – έστω αποδοκιμασίας των συγκεκριμένων προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στο κόμμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που επιχειρεί να διαχειριστεί ο κ. Τσίπρας, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται απρόθυμος να ανοίξει ένα μέτωπο και να προχωρήσει σε σύγκρουση, προτού ολοκληρωθεί η τρέχουσα περίοδος υλοποίησης των δεσμεύσεων που προκύπτουν από την συμφωνία των Βρυξελλών.

Ετσι, παρά τις απαιτήσεις της πλειοψηφίας της ΚΕ, η οποία αντιτίθεται στην συμφωνία, είναι άγνωστο το πότε θα συγκληθεί το κεντρικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όποτε και αν κάτι τέτοιο συμβεί, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία θρυαλλίδα διάσπασης του κόμματος και πιθανώς προ δυσάρεστων εκπλήξεων – με πιθανές επιπτώσεις σε βάρος της χώρας και όχι μόνο της «κυβέρνησης της αριστεράς».

Το Capital αναφέρει “Το μεσημέρι ο ανασχηματισμός -Τσίπρας σε τροχιά σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ”

Την ημέρα της ψηφοφορίας, την Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε στο κόμμα του ότι θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την ενότητά του. Υπό μία προϋπόθεση: Να μην ενδώσουν στα … κελεύσματα του “όχι” που εξυπηρετούν “ακραίους κύκλους”. Ήτοι, να μην τον καταστήσουν πρωθυπουργό σε ομηρία.

Οι “32” καταψηφίσαντες, οι οποίοι ανήκουν κατά κύριο λόγο στην Αριστερή Πτέρυγα και τις συνιστώσες ΚΟΕ και ΔΕΑ, διέβησαν τον ρουβίκωνα κατά τον πρωθυπουργό με την επιλογή τους να θέσουν σε κίνδυνο την κυβερνητι΄κη πλειοψηφία. Και τούτο, για τον Αλέξη Τσίπρα σημαίνει πως φθάνει η ώρα για ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών.

Είναι εξόχως ενδιαφέρον, ότι μιλώντας χθες με συνεργάτες και στελέχη του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επέλεξε να επιτεθεί μόνον στους “32” από τους “39” συνολικά βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν. Τα “παρών” δηλαδή, προς ώρας τουλάχιστον, δεν τα εξέλαβε ως “επιθετικές κινήσεις”. Πιθανότατα ωστόσο, να δίνει χρόνο στους έξι που δήλωσαν “παρών” και στη μία απούσα, να αναθεωρήσουν τη στάση τους κατά την ψηφοφορία της 22ης Ιουλίου, οπότε και έρχεται το δεύτερο πακέτο μέτρων για έγκριση στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο χθες, επέλεξε να στείλει αυστηρό μήνυμα στους “αντάρτες” του ΣΥΡΙΖΑ γενικώς, τον Π. Λαφαζάνη και τη Ζ. Κωνσταντοπούλου, ειδικώς, λέγοντας ότι δεν τους υπολογίζει πλέον στην κυβερνητική πλειοψηφία, θεωρεί ‘έωλες” τις δηλώσεις τους περί στήριξης της κυβέρνησης και πως η ώρα του …ταμείου φτάνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Με δεδομένη την ψηφοφορία της επόμενης Τετάρτης, το πιθανότερο είναι η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, να πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ανασχηματισμός

Στο μεταξύ, το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός, όπου η τράπουλα των θώκων, μάλλον θα ανακατευτεί για τα καλά.

Την πόρτα εξόδου βλέπουν – προφανώς- οι Π.Λαφαζάνης, Κ. Ήσυχος, Δ. Στρατούλης. Ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και σε άλλα υπουργεία, όπως οικονομικών, εργασίας κλπ.

Κατά πληροφορίες, πιθανώς να μετακινηθεί σε άλλο κυβερνητικό πόστο και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ( μάλλον παραγωγικού υπουργείου).

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει χαρακτήρα “προεκλογικό”, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας του Α. Τσίπρα, δεν μπορεί να πορευτεί και μετά το φθινόπωρο με το κόμμα διαιρεμένο και υπό την ανοχή της ψήφου των κομμάτων της φιλευρωπαικής αντιπολίτευσης. 

Το ρεπορτάζ της HuffingtonPost επικεντρώνεται στο “Ποιοι έρχονται, ποιοι φεύγουν“, σημειώνοντας τα εξής:

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν οι κ.κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημητρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και η θέση της ήδη παραιτηθείσας Νάντιας Βαλαβάνη.

Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να μετακινηθεί από το υπουργείο Εργασίας ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς δεν μπορεί να παραμείνει μετά την απαίτηση των δανειστών να μην προχωρήσει ο νόμος για τα εργασιακά.

Ο κ. Σκουρλέτης θεωρείται πιθανότερος διάδοχος του Π. Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Το δρόμο της μετακίνησής του σε άλλο υπουργείο είναι πιθανό να πάρει και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας καθώς διαφωνεί με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η θέση του Γιώργου Κατρούγκαλου είναι επισφαλής.

Εντός της κυβέρνησης ενδέχεται να μπουν, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Σάββας Ρομπόλης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ενώ ακούγεται έντονα και το όνομα του Γιώργου Βαρεμένου ως αντικαταστάτη του Κώστα

Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι αλλαγές στο σχήμα εάν τεθεί ζήτημα με την παραμονή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής και την θέση της δεν λάβουν ένας εκ των Δημήτρη Βίτσα ή Αλέξη Μητρόπουλου, αλλά ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Νίκος Βούτσης. 

Τσίπρας: Θα συνεχίσω με κυβέρνηση μειοψηφίας

Κυβέρνηση μειοψηφίας και εκλογές με τα… πρωτοβρόχια