Την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, τριετούς διάρκειας, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ESM, ελήφθη η κατ’ αρχήν απόφαση για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, υπό την μορφή ενός νέου δανειοδοτικού προγράμματος.

Η απόφαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνιστά απόρροια της ολοκλήρωσης των εργασιών στα εθνικά κοινοβούλια.

Πλέον, εξηγεί ο ESM, δίνεται η εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU), το οποίο θα καθορίζει τις μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ταυτοχρόνως, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα προετοιμάζει τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα.

Μόλις το MoU οριστικοποιηθεί, το διοικητικό συμβούλιο θα αναλάβει περαιτέρω αποφάσεις, αφού προηγουμένως λάβει υπόψη τις αποφάσεις των εθνικών κοινοβουλίων.

Κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης, ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι σήμερα λάβαμε την απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ενός νέου προγράμματος, το οποίο θα ωφελήσει την Ελλάδα.

«Εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα κατάφερε να επανέλθει στην ανάπτυξη το 2014 και να ανακτήσει μέρος της πρόσβασης στις αγορές» σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγk.

Πηγή: Ναυτεμπορική