Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, οι προϋποθέσεις για λύση του Κυπριακού είναι χειροπιαστές εκτίμησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εξέφρασε την ελπίδα του χρόνου να επισκεφθεί μια επανενωμένη Κύπρο.

 

Σε ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής, ο κ. Γιούνκερ συνεχάρη τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακκιντζί για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους, επισημαίνοντας ότι έχουν δεσμευτεί σε θετική αντιμετώπιση στις διαπραγματεύσεις και σε επίλυση του προβλήματος.

Δεν λέγω ότι αυτή η διαδικασία θα είναι εύκολη, τόνισε, σίγουρα θα είναι δύσκολη, όμως, υπέδειξε ότι «για να επιτευχθεί ο στόχος επιβάλλεται να γίνουν παραχωρήσεις και συμβιβασμοί».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, τονίζοντας ότι πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Επίσης, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι η Ένωση θα βοηθήσει την επανενωμένη Κύπρο να εφαρμόσει τη λύση.

«Αγαπώ την Κύπρο από τα βάθη της καρδιάς μου», εξομολογήθηκε ο κ. Γιούνκερ, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές. Ο κ. Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση στα μέλη της Βουλής να εμπιστευτούν, όπως και αυτός, τους δύο ηγέτες και να τους βοηθήσουν, γιατί, όπως είπε, « θα είναι δύσκολο για αυτούς, αν δεν τους υποστηρίζει η ίδια η κοινωνία».

Αυτή είναι η στιγμή, τόνισε, που θα πρέπει «να αφήσουμε κατά μέρος τους πολιτικούς εγωισμούς και θα πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον».

Καλωσορίζοντας τον κ. Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού «δεν μπορεί να αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκης Ένωσης, ούτε είναι δυνατόν να υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντίκειται στο Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκη Ενωση.Είναι επιτέλους καιρός, ανέφερε ο κ.Ομήρου, η Τουρκία να επιτρέψει την επίλυση του Κυπριακού.

Πριν από την συνεδρίαση ο κ. Γιούνκερ, συνοδευόμενος από τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, είχε συνάντηση μισής ώρας με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου και στη συνέχεια συναντήθηκε με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του κ. Γιούνκερ στη Βουλή δεκάδες μέλη της πλατφόρμας «Η Κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί» πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής της λιτότητας.

Οι συγκεντρωθέντες επέδωσαν ψήφισμα προς τον κ. Γιούνκερ, με το οποίο καταδικάζουν «την απαράδεκτη στάση, τους εκβιασμούς, και τα τελεσίγραφα που με κυνικό τρόπο επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σε συνεργασία με το ΔΝΤ, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας».

Πηγή: ΑΜΠΕ