Ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων

Γράφει ο Χρήστος Α. Κασκαβέλης 

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η καλύτερη χώρα του κόσμου αν ακολουθήσει ένα σχέδιο  4 λέξεων. 

Φορολογία 8%. Κατάργηση χαρτονομισμάτων

Bασική αρχή:

Τις δημιουργικές, δίκαιες, πρωτοποριακές, θετικές χώρες τις φτιάχνουν οι άνθρωποι που είναι δημιουργικοί, δίκαιοι, πρωτοπόροι και θετικοί. Για να γίνει μια χώρα καλύτερη, απλώς πρέπει να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερους τέτοιους ανθρώπους.

Απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα της χώρας δεν έχει κανένας μόνος του. Μόνο αν αποφασίσουν δεκάδες χιλιάδες ικανότατων να έρθουν και να δουλέψουν μαζί μέσα σε ένα νέο οικοσύστημα θα έχουν απαντήσεις στα τόσα πολυσύνθετα προβλήματα που απαιτούν εξειδικευμένη εμπειρία.

Επειδή η Ελλάδα εκπέμπει SOS λοιπόν πρέπει να εισάγει απ’ έξω ή να απελευθερώσει από μέσα ένα συνολικό ΙQ 3.000.000 πόντων, 20.000 πανέξυπνους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν.  Και αυτό είναι το μόνο που πρέπει να κάνει. Μετά τα προβλήματα θα λυθούν απ’ αυτούς. Το ζητούμενο, που είναι ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με ανταγωνιστικότητα διεθνούς επιπέδου, θα έρθει απ’ αυτούς. Θα δημιουργήσουν από 100 θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο ο καθένας και μαζί με μεγαλύτερες ξένες επιχειρήσεις που θα επενδύσουν εδώ θα έχουμε  2.000.000 νέες και καλές θέσεις εργασίας.

Αυτοί οι 20.000 άνθρωποι είναι Έλληνες του εξωτερικού αλλά και αλλοδαποί με ικανότητες, που θα ήθελαν να έρθουν να ζήσουν εδώ. Κατά πλειοψηφία όμως είναι Έλληνες που ζουν ήδη στην Ελλάδα, αλλά αδυνατούν να κάνουν το κάτι παραπάνω μέσα σε ένα τοξικό, δαιδαλώδες περιβάλλον.

Δύο ριζοσπαστικά μέτρα (Φορολογία 8%. Κατάργηση χαρτονομισμάτων) είναι ικανά να προσελκύσουν, να απελευθερώσουν αυτό το ανθρώπινο δυναμικό και να δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα όπου οι ικανότεροι όλου του κόσμου θα ήθελαν να είναι μέλη του, ενώ τα παρασιτικά φαινόμενα θα νιώθουν ότι ψεκάζονται συνεχώς με ζιζανιοκτόνο.

Φορολογία: 8%

Φόρος εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα:        8%
Φόρος κερδών επιχειρήσεων:                            8%
ΦΠΑ:                                                                   8%
Φόρος υπεραξίας επενδύσεων (μετοχές κλπ.):  8%

 

Έτσι θα αποκτήσει η χώρα ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα και θα ξανανοίξουν επιχειρήσεις, θα έρθουν ξένες εταιρίες, θα γυρίσουν άνθρωποι που έφυγαν από εδώ, με πολλά παράπλευρα οφέλη σε τουρισμό και υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, θα σταματήσουν να είναι παράνομοι σχεδόν όλοι οι Έλληνες όπως είναι τώρα, πλην κάποιων οι οποίοι είναι υπάλληλοι, χωρίς ακίνητη περιουσία και καμία παράπλευρη οικονομική ασχολία. Θα μαζέψει το κράτος περισσότερους φόρους, από περισσότερους ανθρώπους, ειδικά από πολλούς που δεν πληρώνουν εδώ φόρο, από νέες δραστηριότητες, ελαφρύνοντας δραματικά αυτούς που πληρώνουν τώρα. 

Πιστεύουν πολλοί ότι αν υπάρξει ίδιο ποσοστό φορολογίας για όλους οι πλούσιοι θα πληρώνουν ακόμα λιγότερα. Καταρχήν, μπορεί να υπάρξει απαλλαγή των πολύ φτωχών.  Δεύτερον, οι πολύ πλούσιοι δεν έχουν σημαία, έχουν εξαφανιστεί απ’ την ελληνική επικράτεια, δεν πληρώνουν εδώ φόρους, έχουν τα μέσα να πληρώνουν αλλού λιγότερους, και ο μόνος τρόπος να πληρώσουν εδώ, είναι να πειστούν ότι για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια εγγυημένα θα πληρώνουν μόνο 8% εδώ.  Μπορεί κάποιος άλλος να ήθελε να πληρώνουν 75% φόρο οι πλούσιοι, επειδή αυτό είναι δίκαιο στο μυαλό του, αλλά τα ποσοστά πάντα είναι για να πολλαπλασιάζουν κάτι, και αν κάποιος βάλει φόρο 75% στους πλούσιους θα τα πολλαπλασιάσει με μηδέν πλούσιους και θα εισπράξει γινόμενο μηδέν. Αντίθετα, το 8% θα πολλαπλασιαστεί με τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων πλουσίων, ακόμα και πολλών που μέχρι τώρα δεν ήταν Έλληνες πολίτες.

Η πρόταση δεν είναι πάντως να γίνει η Ελλάδα ένα ευκαιριακό φορολογικό Ελντοράντο όπου οποιαδήποτε διεθνής επιχείρηση θα νοικιάζει μισό γραφείο και θα πληρώνει σχεδόν μηδενικούς φόρους. Κάτι τέτοιο θα ήταν φούσκα-πυροτέχνημα που στρέφεται και εναντίον της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας και του παγκόσμιου κοινωνικού συνόλου στο οποίο ανήκει η χώρα. Αντίθετα, αν γίνουν τα παρακάτω, οι εταιρίες που λειτουργούν ουσιαστικά, ενεργά και παράγουν εδώ, καθώς και οι άνθρωποι που τις στελεχώνουν, δεν θα χρειάζεται να πληρώσουν φόρο μεγαλύτερο του 8% για να λειτουργεί σωστά το κράτος.

Είναι αδιανόητο το ότι σε μια χώρα με τέτοια ανεργία το κράτος λέει επίσημα ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φτάνει τα 45 δις το χρόνο. Γιατί απαιτούνται άλλα 45 δις το χρόνο, για να είναι όλοι νόμιμοι, τη στιγμή που το κράτος έχει ήδη πρωτογενές πλεόνασμα, με ρεκόρ ανεργίας, και αν είχε 5-7 δις ευρώ παραπάνω έσοδα, που δεν μπορεί να τα βρει με τίποτα απ’ την πανταχόθεν βαλλόμενη παραγωγική βάση, θα ήταν όλα τα θέματα λυμένα; Το νούμερο «φοροδιαφυγή 45 δις» απλά δηλώνει ότι έχουν επιβάλλει φόρους τόσο υψηλών επιπέδων που ούτε μπορούν, ούτε περιμένουν να τους εισπράξουν. Είναι ένα σύστημα μηδαμινής ανταποδοτικότητας στο οποίο εξ αρχής είναι όλοι παράνομοι. Έτσι, όλοι σπαταλούν τη μέρα τους και την ενέργειά τους στο να παρακάμπτουν τροπολογίες και πληρωμές, και καμία ξένη επιχείρηση δεν θα ασχοληθεί σοβαρά να έρθει εδώ και να ψάχνει μετά «know-how» για να επιβιώσει παρασιτικά και παραφορολογικά.

Για να ξανακοιτάξουν οι άνθρωποι και οι εταιρίες που είναι έξω απ’ τη χώρα την Ελλάδα ως κέντρο ανάπτυξης, με μακροπρόθεσμη προοπτική, όχι για αρπαχτές, πρέπει να γίνει κάτι τόσο ριζοσπαστικό: να μπορεί σε οποιοδήποτε κέντρο αποφάσεων του πλανήτη να αφομοιώσει κάποιος το φορολογικό σύστημά μας σε τέσσερις λέξεις:

“Greece? Eight Percent Tax”

Η απλότητα είναι το μεγαλύτερο εργαλείο αλλαγής και η μεγαλύτερη δύναμη στο σύγχρονο κόσμο. Η πολυπλοκότητα βοηθά πάντα τους έχοντες πολλά, τους διαπλεκόμενους, τους μεσάζοντες, αυτούς που κινούν στο παρασκήνιο τα νήματα.To μέτρο αυτό μπορεί να απελευθερώσει εκ των έσω και να φέρει απ’ έξω εκατομμύρια ΙQ πόντους, λόγω της απλότητάς του.

Κατάργηση των Χαρτονομισμάτων

 

 

Δικαιοσύνη με Ηλεκτρονικές Συναλλαγές

Η Ελλάδα μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να γίνει ένα δίκαιο, διαφανές, και μικρού κόστους κράτος απλά και μόνο αν εξαφανιστούν τα χαρτονομίσματα ως μέσο συναλλαγής.

Να εξαφανιστούν τα χαρτονομίσματα άνω των 10 ευρώ, να μην τα δέχονται ούτε οι τράπεζες, και κανένας να μην έχει δικαίωμα ανάληψης μετρητών πάνω από 300 ευρώ το μήνα, τα οποία βασικά θα χρησιμοποιούνται σε μια μεταβατική περίοδο για μικροαγορές κυρίως από ηλικιωμένους. Όλες οι συναλλαγές θα είναι ηλεκτρονικές, το ΦΠΑ (8%) θα αφαιρείται και θα αποδίδεται στο κράτος άμεσα. Θα είναι ξεκάθαρο και δεδομένο ποιά ήταν τα πραγματικά εισοδήματα και έξοδα του καθενός και σε τι πρέπει να πληρώνει φόρο 8%.  Δεν υπάρχει κανένας τεχνικός λόγος πια να υπάρχουν χαρτονομίσματα πέραν του ότι εξυπηρετούν την παρανομία, το έγκλημα, συνεπώς αυξάνουν απίστευτα το κόστος του κράτους και άρα οδηγούν σε μεγαλύτερους φόρους, με περισσότερες δυνατότητες φοροδιαφυγής, με τεράστια γραφειοκρατία, ασυμμάζευτο ελεγκτικό μηχανισμό και πολυνομία.

Τεχνολογικά η κατάργηση του χάρτινου χρήματος είναι πια απόλυτα εφικτή (ηλεκτρονικά πορτοφόλια, κάρτες, κινητά τηλέφωνα κλπ. μπορούν να τα αντικαταστήσουν) , ακόμα και για τα εκατομμύρια τουριστών, και θα αφανίσει την παρανομία, μικρού ή μεγάλου βαθμού και τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα. Αυτή τη στιγμή παρανομούν εκατομμύρια πολιτών και θα απαιτούνταν δεκάδες χιλιάδες ελεγκτών και ελεγκτές των ελεγκτών. Η θεωρία ότι κάνουν μικροπαρανομίες, αδιαφορεί για το γεγονός ότι έτσι δημιουργείται μια συνολική, μαζική, ανοδική και διαρκής συνείδηση παρανομίας στη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.           

Με την κατάργηση του χάρτινου χρήματος θα υπάρξουν δραματικά μικρότερες ανάγκες για στελέχωση σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους, και δραματική μείωση της γραφειοκρατίας. Οι εφοριακοί θα ασχολούνται μόνο με αυτές τις παρανομίες που είναι μεγαλύτερες και δεν γίνονται με μετρητά. Αλλά κι αυτές θα μειωθούν λόγω του φόρου 8%. Ο οποιοσδήποτε θα ξέρει ότι πληρώνει το δίκαιο βάρος που του αναλογεί, μόλις 8%, ούτε 46% ούτε 23%, και ότι τόσο πληρώνει και ο διπλανός του.

 Σαφώς η κατάργηση των χαρτονομισμάτων θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους κλέφτες,  φακελάκιδες, μιζαδόρους, εκβιαστές, εκμεταλλευτές, τοκογλύφους, εμπόρους ναρκωτικών, ληστές, καλασνικοφόρους, λαθρέμπορους, εμπόρους ανθρώπων, εμπόρους μαύρης εργασίας, εμπόρους βίας, εμπόρους παιδιών, μαφιόζους, εμπόρους παράνομων όπλων και σε πολλά άλλα τέτοια επαγγέλματα τα οποία αναγκαστικά και πολύ δραστικά θα εκλείψουν.  Θα αδειάσουν οι φυλακές και τα δικαστήρια. Θα μεταναστεύσουν οι επαγγελματίες εγκληματίες. Θα είναι πρακτικά αδύνατο να συμβούν τα περισσότερα εγκλήματα.  Αυτό θα σβήσει σε μεγάλο βαθμό και το μεγαλύτερο εσωτερικό πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή: το μίσος και την αδιαλλαξία που κυριαρχεί και πολλαπλασιάζεται στη συμπεριφορά όλων των κοινωνικών και παραγωγικών ομάδων προς όλες τις άλλες.

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει κάποιος ότι όλοι γύρω του είναι καθαροί και νόμιμοι.  Δεν θα χρειαστεί να παρανομεί πια το καφενείο, ο κουρέας, ο καθηγητής, ο γιατρός και σχεδόν όλοι όσοι παρέχουν υπηρεσίες, επειδή, πρώτον, δεν θα μπορεί και, δεύτερον, δεν θα έχει νόημα για έναν χαμηλό φόρο 8%. Εκεί που γινόταν μια μαύρη συναλλαγή των 25 ευρώ, θα κάνει ο έμπορος τη τιμή 26 και θα καταλήγουν στη τσέπη του 24, στο κράτος 2, και χωρίς οικονομική αιματοχυσία θα έχει τελειώσει με τις φορολογικές του υποχρεώσεις.

 

 

Η απλοποίηση αυτή και η εξάλειψη του εγκλήματος θα οδηγήσει ταχύτατα, σε ένα απλό, γρήγορο, χαμηλού κόστους κράτος δικαίου. Η βασική αρχή είναι ότι απαιτούνται αυτοί οι 3.000.000 ΙQ πόντοι. Το πλέον σημαντικό για οποιονδήποτε άνθρωπο θέλει να δημιουργήσει, και όχι να κλέψει, είναι να ξέρει ότι ζει σ’ ένα κόσμο όπου κυριαρχεί η δικαιοσύνη και όχι η παρανομία. Έρευνες σε προηγμένες χώρες έδειξαν ότι οι ικανότεροι άνθρωποι μεταναστεύουν εκεί γιατί επιλέγουν πρωτίστως να πάνε «όπου υπάρχει δικαιοσύνη». Αυτό είναι σημαντικότερο κριτήριο ακόμα και από το «εκεί υπάρχουν λεφτά, δουλειές ή χαμηλοί φόροι.» Μπορεί ν’ ακούγεται περίεργο το παραπάνω, αλλά ποιός θα μετέφερε την οικογένειά του σε μια εξωτική τρίτη χώρα με δικτατορία, αυθαιρεσία και έγκλημα απλά και μόνο για περισσότερα χρήματα τα οποία από πάνω θα φορολογούνταν και αυθαίρετα;

Κανείς νέος με παιδεία και προσόντα δεν θα έρθει εδώ για να παλέψει να δημιουργήσει σε ένα τοξικό και βαθύτατα εγκληματικό περιβάλλον, όπου όλη τη μέρα έχει να μάθει πώς να παρανομεί και να αυθαιρετεί ο ίδιος, αν θέλει να επιβιώσει, και ταυτόχρονα σπαταλά την ενέργειά του για να αποφύγει την παρανομία και αυθαιρεσία όλων των άλλων. Απλά δεν δουλεύει αυτό. Η μέρα έχει λίγες ώρες κι όταν τις χαραμίσεις έτσι, πλακώνει η μαύρη νύχτα. Πάνω από 1εκ. από τα 3εκ. ΙQ πόντων που χρειάζεται η χώρα είναι εδώ και σπαταλούνται καθημερινά στην παράκαμψη του συστήματος και της αυθαιρεσίας των άλλων.

Σαφώς είναι τραβηγμένο και ακραίο το να καταργηθούν τα χαρτονομίσματα, αλλά με τσιρότα και φασκόμηλα δεν μπορεί να θεραπευτεί η προχωρημένη σήψη και ο καρκίνος της οικονομικής κρίσης και διεθνούς ανυποληψίας. Χρειάζεται ένα απόλυτα ριζοσπαστικό μέτρο, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά θετικό brand στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα από τα τοξικότερα και πιο αδύναμα brands στο εξωτερικό και πρέπει να κάνει κάτι πολύ γενναίο για να ασχοληθεί ξανά ο οποιοσδήποτε σοβαρά μαζί της. Όχι απλά να κάνει κάτι για να πει ότι κάτι έκανε και να διαιωνίσει μια συνεχή κρίση μιζέριας, αλλά να βάλει σαν στόχο την πρωτοπορία σε ανταγωνιστικότητα σε όλο τον πλανήτη. Να έχει κάτι που να το συζητά με θαυμασμό ο καθένας έξω από τη χώρα:

“Greece? It is the most transparent country in the planet. Lowest crime, zero corruption. They don’t even have paper bills.”

Κάτι τέτοιο μένει στη μνήμη του καθενός και το θυμάται και το επόμενο πρωί.

Τα άμεσα θετικά επακόλουθα των 4 λέξεων

Οι 4 λέξεις (Φορολογία 8%, Κατάργηση Χαρτονομισμάτων) είναι αρκετές ώστε να μεταμορφώσουν εντελώς τη χώρα προς το καλύτερο μέσα σε λίγα χρόνια. Θα υπάρξουν πολλά άμεσα οφέλη που θα έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα ακόμα και στις πρώτες χίλιες μέρες ειδικά από το φορολογικό μέτρο. Βέβαια, τα ουσιαστικότερα αποτελέσματα θα είναι ορατά μετά από αρκετά χρόνια, όταν πια θα έχει επέλθει μια πλήρη μετάλλαξη στα κέντρα αποφάσεων και δράσεων και στην κουλτούρα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Επιγραμματικά και σαν παραδείγματα θα μπορούσαμε να δούμε τρεις πιθανές αναπτυξιακές προοπτικές που φέρνουν τα δύο αυτά μέτρα:

  • Κοιτώντας προς το μέλλον, τα μέτρα θα φέρουν εδώ νέες εταιρίες και πολλούς ικανούς ανθρώπους απ’ το εξωτερικό.  Είναι δεδομένο ότι αυτοί θα μεταφέρουν και οικονομικές δραστηριότητες. Αυτό θα οδηγήσει σε θεαματική αύξηση νέων εταιριών σε χώρους με μέλλον (νέες τεχνολογίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιατρικός τουρισμός, έξυπνα υλικά, λογισμικό, κέντρα υπηρεσιών outsourcing), οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν  είτε αυτόνομα και εξαγωγικά είτε ως υποκαταστήματα ξένων με φτηνό κόστος (λόγω μικρών φόρων) αλλά καλές δουλειές και ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό.  Δεν υπάρχει καμία ανάγκη ειδικού κεντρικού προγραμματισμού, επιδοτήσεων κλπ. για να επιλεγούν οι σωστοί τομείς ανάπτυξης. Αυτά μόνο κακό θα κάνουν και θ’ αυξήσουν τους φόρους.  Οι 3εκ. IQ πόντοι θα επιλέξουν τους σωστούς τομείς. Είναι όμως ικανές και αναγκαίες συνθήκες, η πάταξη της παρανομίας, η χαμηλή φορολογία και οι χαμηλές εργοδοτικές εισφορές γιατί αυτά φέρνουν τους 3εκ. ΙQ πόντους.
  • Κοιτώντας προς το παρόν, σημαντική αύξηση του τουρισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω μείωσης ΦΠΑ και μείωσης όποιας εγκληματικότητας, παρανομίας, αυθαιρεσίας, και η σημαντική αύξηση εύπορων Ευρωπαίων τρίτης ηλικίας που αποφασίζουν να ζουν στην Ελλάδα πάνω από 6 μήνες και να είναι η φορολογική τους κατοικία.

Από μόνο του το τελευταίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χωριστό στόχο που εκμεταλλεύεται το παραπάνω brand μιας νέας Ελλάδας που δημιουργούν τα δύο μέτρα. Αν ο στόχος γίνει προτεραιότητα, μπορεί να μεταναστεύσουν εδώ σε βάθος χρόνου μέχρι και 1εκ. ηλικιωμένοι και μη, ευρωπαίοι και μη.

Σε τι μεταφράζεται αυτό:

1.000.000 x 2.000 € το μήνα x 6 μήνες =  12 δις € το χρόνο, κάθε χρόνο

‘Ένα τέτοιο νούμερο είναι από μόνο του ικανό να λύσει κάθε οικονομικό πρόβλημα της χώρας, μόνο του.

Βέβαια ένας τόσο μεγάλος στόχος θα απαιτήσει κεντρικό προγραμματισμό καθώς θα χρειαστούν νέα αεροδρόμια, νοσοκομεία, ασφάλεια, μεγάλοι χώροι για οικοδομική επέκταση σε ιδανικές τοποθεσίες με γρήγορη πρόσβαση στα μεγάλα αστικά κέντρα, μαρίνες, γκολφ, και ταχύτατη αδειοδότηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Παρόλα αυτά, μπορεί να είναι ένα ουσιαστικά λαϊκό μέτρο, επειδή θα έχει αντίκτυπο στην επαρχία και σε τμήματα του πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί σοβαρότατα από τη συρρίκνωση της εσωτερικής κατανάλωσης πχ. λιανεμπόριο, αγρότες, εστιατόριο, και οικοδομή.

Στα παραπάνω θετικά και αναπτυξιακά θα πρέπει να προστεθούν η τεράστια μείωση του κόστους λειτουργίας του κράτους και ειδικά των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και η ουσιαστική αύξηση της παραγωγικότητας λόγω της κατάργησης χιλιάδων νόμων και καθημερινών διεκπεραιώσεων που αντικαθίστανται με τέσσερις λέξεις.

Συνοψίζοντας δύο ουσιαστικά μέτρα, που χωράνε σε 4 λέξεις (Φορολογία 8%, Κατάργηση χαρτονομισμάτων) είναι αρκετά για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Υπερχώρα:  Στην καλύτερη και ομορφότερη χώρα του κόσμου για να ζεις, να εργάζεσαι, να ερωτεύεσαι και να μεγαλώνεις τα παιδιά σου.

 

 

Αντί επιλόγου

  1. Οι λόγοι που πολλά πράγματα δεν καλύφθηκαν σε αυτό το κείμενο είναι:
  2. Οτιδήποτε αρνητικό, κριτικές, αναζήτηση ενόχων, καταδίκες κλπ. καλύπτεται από άλλα μέσα καθημερινά. Φταίμε όλοι, αλλά αυτή η συζήτηση έχει χάσει πια την χρησιμότητα της.
  3. Μια 100σελιδη ανάλυση με αιτιολογία, πιθανές ενστάσεις και ανταπαντήσεις, νούμερα και πηγές θα αφαιρούσε παρά θα πρόσθετε πληροφορία. Οι 2.500 λέξεις αρκούν και μάλλον περιέχουν 2.496 λέξεις περισσότερες απ’ όσες απαιτούνταν.
  4. Προβλήματα όπως το χρέος, το έλλειμμα, η ανεργία, το τραπεζικό, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, οι σχέσεις με την ΕΕ, η εθνική άμυνα, κλπ. είναι συνακόλουθα, παρά οι αιτίες των προβλημάτων, και θα λυθούν μόνο αν υπάρξει ανάπτυξη και δικαιοσύνη.
  5. Το σχέδιο αποφεύγει οποιονδήποτε πολιτικό προσδιορισμό. Διότι, οποιοδήποτε σχέδιο ευνοεί την ανθρώπινη δημιουργία και τη δικαιοσύνη και διαλύει την παρανομία είναι ταυτόχρονα ελληνικό, πατριωτικό, φιλοευρωπαϊκό, φιλολαϊκό, βαθύτατα αριστερό και ιδανικά δεξιό. Οι άνθρωποι έχουν μια ζωή να ζήσουν, θέλουν να τη ζήσουν τώρα σ’ έναν όσο το δυνατόν ομορφότερο και δίκαιο τόπο, που δίνει ευκαιρίες σ’ αυτούς και στα παιδιά τους. Όταν το συνειδητοποιούν αυτό, και ειδικά όταν το επιτυγχάνουν, τότε συμφωνούν σε πολλά που νόμιζαν ότι διαφωνούν.