Καλώντας τους γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και του μηχανισμού ESM για πακέτο χρηματοδότησης, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως η βοήθεια θα δίνεται με «στενό έλεγχο» καθώς «το σημαντικότερο νόμισμα, η εμπιστοσύνη, έχει χαθεί». 

 

Eπικρίνοντας την στάση της Αθήνας τους τελευταίους μήνες, τόνισε ότι «δεν φτάνουν οι δεσμεύσεις, αλλά τα έργα, και αυτό έκανε η Ελλάδα την Τετάρτη» είπε, λέγοντας πως η χώρα πρέπει να μείνει στο ευρώ.

«Οι τελευταίες ημέρες ήταν δραματικές για την Ευρώπη, όχι μόνο στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων αλλά και για τοιν κόσμο στην Ελλάδα. Φανταστείτε να στέκονταν στη Γερμανία συνταξιούχοι στην ουρά για 60 ευρώ -από εκεί καταλαβαίνουμε πόσο δραματική είναι η συγκυρία για την Ελλάδα» είπε η Μέρκελ ξεκινώντας την ομιλία της.

«Ο Τσίπρας εξελέγη με την υποσχέση να υπερβεί τις πολιτικές που ακολουθηθήκαν μέχρι τώρα και με την υπόσχεση να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ. Αυτή ήταν μία αντίφαση» είπε.

«Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την ενοποίηση της Ευρώπης. Για να γίνει αυτό όμως, χρειάζονται δύο πράγματα: Τήρηση των συμπεφωνηθέντων -pacta sunt servanta- είναι το πρώτο. Είμαστε κοινότητα Δικαίου. Το δεύτερο είναι α υπάρχει χώρος για να αναπνέει μία οικονομία» τόνισε.

Ανακεφαλαιώνοντας τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, η γερμανίδα καγκελάριος κατέληξε: «Με τo αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος χάθηκε το σημαντικότερο νόμισμα, η αξιοπιστία».

«Ήταν αυτό αναστρέψιμο;» αναρωτήθηκε. Υπήρχαν, συνέχισε, τρεις επιλογές: «Να επιλεγεί η οδός της “ένωσης μεταφορών κεφαλαίων”, με ένα κούρεμα, το οποίο όμως απαγορεύεται» είπε. 

«Ο δεύτερος ήταν να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα, με επακόλουθο το χάος στην Ελλάδα, αλλά αυτό θα ήταν το τέλος της υπευθυνότητας, και με εμάς αυτό δεν γίνειται» συνέχισε. 

Τόνισε όμως σε αυτό το σημείο, με φόντο τη συζήτηση που έχει ξεσπάσει και στο εσωτερικό του Βερολίνο για την πρόταση Σόιμπλε: «Όμως δεν είναι το ίδιο αυτό με την πρόταση περί “προσωρινής εξόδου”, που θα χρειαζόταν όμως τη συγκατάθεση της Ελλάδας».

«Ο τρίτος ήταν να δοθεί άλλη μία ευκαιρία, με σκληρούς όρους, παρά την έλλειψη εμπιστοσύνης. Εμείς αυτό επιλέξαμε, να βρούμε από κοινού μία διέξοδο με την Ελλάδα» κατέληξε.

«Ο δρόμος που αποφασίστηκε τη Δευτέρα είναι σκληρός, και κυρίως για τους Έλληνες» συνέχισε, προσθέτοντας όμως πως «η έκβαση της Δευτέρας όμως είναι δύσκολη και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Πρόκειται για 86 δισ. ευρώ, και συνολικά έχουν δοθεί περισσότερα κεφάλαια από ποτέ. Αυτό είναι μία άνευ προηγουμένου επίδειξη αλληλεγγύης».

«Δεν αρκούν δεσμεύσεις και εξαγγελίες υλοποίησης. Η Ελλάδα χρειάστηκε να προχωρήσει σε βήματα-προϋποθέσεις, ακόμη και για να ξεκινήσει η διαπραγματεύση» με τον ESM είπε, τονίζοντας πως «η ελληνική Βουλή το έκανε αυτό προχθές».

«Υπερτερούν τα πλεονεκτήματα από τη συμφωνία των μειονεκτημάτων της;» ρώτησε. «Η απάντησή μου είναι ναι. Αφ’ ενός, ενισχύεται η βοήθεια με ανταλλάγματα και υπεθυνότητα και αφ’ ετέρου η εναλλακτική δεν θα ήταν συντεταγμένη, αλλά θα έφερνε χάος» τόνισε.

«Η Ευρώπη είναι η κοινή μας μοίρα, και αυτό διακυβεύεται» υπογράμμισε, καταλήγοντας: Πρέπει να θυμόμαστε ότι μακροπρόθεσμα η Γερμανία πηγαίνει καλά όταν η Ευρώπη πηγαίνει καλά, και μάλιστα όταν όλοι στην Ευρώπη πηγαίνουν καλά».

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

«Όλοι, όλα τα κόμματα συμφωνούμε πως πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα. Όπως είπε και η καγκελάριος, πρόκειται για μία τελευταία ευκαιρία», είπε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ κατά την τοποθέτησή του στη γερμανική Βουλή. 

«Είναι σκληροί οι όροι, όχι επειδή θέλουμε να κάνουμε κακό στην Ελλάδα, αλλά επειδή για να εκπληρωθεί η επιθυμία της Ελλάδςα να μείενι στο ευρώ και να είναι ανταγωνιστική απαιτούνται βαθιές μεταρρυθμίσεις και άμεσα»

« Σας καλώ να ψηφίσετε μία συμφωνία που δεν ήταν εύκολη ούτε για τη γερμανική κυβέρνηση. Είπαμε ότι θα χρειαστούν σκληροί όροι από την Ελλάδα και τήρηση όρων άμεσα, και εάν τα καταφέρει η Ελλάδα θα κάνουμε τα πάντα ώστε αυτή η τελευταία ευκαιρία να είναι επιτυχής» κατέληξε. 

Πηγή: Το Βήμα