Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στο Ιράκ και τηΣυρία χημικές οβίδες, τις οποίες κατασκευάζει στα εργαστήριά της, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

 

Επικαλούμενη έκθεση που παρέδωσαν στην κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν τα think tanks Conflict Armament Research και Sahan Research, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως οι ερευνητές κατέγραψαν τις τελευταίες εβδομάδες τρεις περιπτώσεις κατά τις οποίες το Ι.Κ. έκανε χρήση χημικών βλημάτων όλμου εναντίον κουρδικών θέσεων.

Η πιο σαφής περίπτωση καταγράφηκε στις 21 ή 22 Ιουνίου, όταν ένα χημικό βλήμα όλμου διαμετρήματος 120 χιλιοστών έπληξε κουρδική θέση κοντά στο φράγμα της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ. Το βλήμα δεν εξερράγη και ανακτήθηκε για να αναλυθεί.

«Σύντομα θα έχουμε την ακριβή σύνθεση του χημικού στο βλήμα αυτό, όμως είμαι σίγουρος πως είναι χλώριο», δήλωσε ο Γκρέγκορι Ρόμπιν της Sahan Research, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Η έκθεση συμβουλεύει τους Κούρδους αξιωματούχους να βελτιώσουν την ετοιμότητα των δυνάμεών τους για χημικό πόλεμο, καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι το Ι.Κ. έχει προχωρήσει στην παραγωγή χημικών όπλων.

Πηγή: ΑΜΠΕ