Εντολή για δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής δύναμης εφέδρων έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της στρατιωτικής ετοιμότητας της Ρωσίας σε μια περίοδο διεθνών εντάσεων με τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία.

 

Η νέα δύναμη εφέδρων βρισκόταν υπό συζήτηση εδώ και αρκετά χρόνια και η πρώτη εντολή γι’ αυτήν είχε δοθεί από τον Πούτιν το 2012, λίγο μετά την επανεκλογή του στην προεδρία. Το τελευταίο διάταγμα δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Η νέα δύναμη θα είναι ξεχωριστή από τις υφιστάμενες στρατιωτικές εφεδρείες της Ρωσίας επειδή το προσωπικό της, που θα είναι μερικής απασχόλησης, θα πληρώνεται έναν μηνιαίο μισθό και θα εκπαιδεύεται τακτικά.

Η Ρωσία έχει ήδη μερικά εκατομμύρια εφέδρους που είναι πρώην στρατιωτικοί, όμως η εκπαίδευσή τους είναι περιορισμένη, καθώς υπάρχουν περιορισμοί για το πόσο συχνά μπορούν να καλούνται για το σκοπό αυτό.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας έχουν δηλώσει πως η νέα δύναμη εφέδρων θα έχει αρχικά περίπου 5.000 άνδρες, αριθμός μικρός σε μια χώρα που μπορεί να αναπτύξει στην πρώτη γραμμή περίπου 750.000 στρατιώτες.

Η δημιουργία της νέας δύναμης εφέδρων είχε καθυστερήσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το διάταγμα του Πούτιν δίνει εντολή στην κυβέρνηση να βρει χρηματοδότηση για τη νέα δύναμη από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας.

Πηγή: Ναυτεμπορική