Για το Ιράν αναχώρησε σήμερα ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Πρόκειται για τον πρώτο υψηλόβαθμο δυτικό αξιωματούχο που μεταβαίνει στη χώρα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

 

Ο Γκάμπριελ, συνοδευόμενος από μία μικρή αντιπροσωπεία που αποτελείται από εκπροσώπους του γερμανικού οικονομικού και επιστημονικού τομέα, θα παραμείνει στο Ιράν μέχρι την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος θα συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και πολλούς υπουργούς.

Η συμφωνία για τα πυρηνικά επιτρέπει «να τεθούν οι βάσεις για εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων με το Ιράν υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι (της συμφωνίας) θα τηρηθούν τώρα», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Γκάμπριελ.

Η ιστορική συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα επιτρέψει τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν και είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία του.

Η γερμανική Ομοσπονδία Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (DIHK) δήλωσε πρόσφατα πως ο πρόεδρός της Έρικ Σβάιτσερ έλαβε πρόσκληση να συνοδεύσει στο Ιράν τον Γκάμπριελ.

Η προοπτική ενός ταξιδιού του Γκάμπριελ στην Ισλαμική Δημοκρατία χαιρετίστηκε επίσης στις 14 Ιουλίου από την ισχυρή γερμανική Ομοσπονδία Βιομηχανίας BDI, που θεωρεί «ρεαλιστικό» έναν όγκο γερμανικών εξαγωγών προς το Ιράν μεσοπρόθεσμα που θα ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι 2,4 δισ. ευρώ το 2014.

Στις 15 Ιουλίου, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς είχε εκφράσει επίσης την πρόθεσή του να επισκεφθεί προσεχώς το Ιράν.

Πηγή: ΑΜΠΕ