Την ικανοποίησή του που ενισχύθηκαν εκείνες οι φωνές, οι οποίες υποστήριζαν ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει μία ευκαιρία, εξέφρασε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, αφήνοντας νέες αιχμές κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

 

«Ένας αποκλεισμός της Ελλάδας θα είχε για εμάς μεγάλο πολιτικό, ηθικό και οικονομικό κόστος, όπως επίσης εκτεταμένες συνέπειες για την Ευρώπη, και δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί ότι ένα Grexit δεν θα κόστιζε τίποτε», τόνισε ο Φάιμαν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραιχ».

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών υπολόγισε το κόστος για ανθρωπιστική βοήθεια στην περίπτωση ενός Grexit σε 50 δισ. ευρώ, είπε ο Φάιμαν, για να προσθέσει πως εδώ πρόκειται για ανθρώπους και όχι για αριθμητικά παιχνίδια.

Η κρίση στην Ελλάδα πλήττει, όχι αυτούς που την προκάλεσαν, αλλά τους φτωχότερους στον ελληνικό πληθυσμό, οι οποίοι πρέπει οπωσδήποτε να υποστηριχθούν, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, είπε πως η συντριπτική πλειονότητα των ηγετών ήθελε μια ισότιμη συζήτηση και κανένας τους, ούτε και η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, δεν υπεραμύνθηκε της πρότασης του Γερμανού υπουργού να αποπεμφθεί σταδιακά η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, κάτι που ήταν, σύμφωνα με τον Βέρνερ Φάιμαν, «μια ταπεινωτική και περιττή πρόταση του Σόιμπλε».

Σχολιάζοντας τη «δραματικότητα» των διαπραγματεύσεων, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε ότι κατά διαστήματα είχε πιστέψει πως δεν είναι πλέον δυνατό ένα αποτέλεσμα.

Ως προς τους λόγους της μακράς αντιπαράθεσης, επεσήμανε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε η Ελλάδα να βρει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Αυτή ήταν «μια πρόταση που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και είναι επίσης ανόητη καθώς ιδιωτικοποιήσεις σε εποχή κρίσεων και κάτω από πίεση χρόνου, έχουν μόνο αρνητικά αποτελέσματα», γι’ αυτό και απορρίφθηκε από τους ηγέτες, τόνισε ο Φάιμαν.

Στο ερώτημα, πάντως, εάν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος Grexit, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε ότι κανένας δεν μπορεί ακόμη να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια.

Πηγή: ΑΜΠΕ