Δεν πρόλαβε να συμπληρώσει ένα χρόνο ως επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα ο Ινδός Ρίσι Γκογιάλ και το Ταμείο αποφάσισε να την αντικαταστήσει με την Ρουμάνα Ντέλια Βελκουλέσκου. 

 

Κανονικά οι επικεφαλής των αποστολών του ΔΝΤ να αλλάζουν θέση κάθε δύο-τρία χρόνια και η πρόωρη αποχώρηση του Γκογιάλ δείχνει τη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό του. Η έλλειψη προσαρμοστικότητας που επέδειξε ο Γκογιάλ στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές το διάστημα Σεπτεμβρίου 2014 – Μαΐου 2015 και το γεγονός ότι το Ταμείο καταδείχθηκε ως ο βασικός υπαίτιος για τα πολλαπλά αδιέξοδα που ενέκυψαν στο ελληνικό πρόγραμμα στο διάστημα αυτό, οδήγησαν την  ηγεσία του ΔΝΤ στην αντικατάσταση του Ινδού. Άλλωστε η Ντέλια Βελκουλέσκου έχει πολύ καλή γνώση τόσο της ελληνικής πραγματικότητας όσο και της εφαρμογής προγραμμάτων, καθώς ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου.

Στο πλαίσιο των εκθέσεων που συνέτασσε το Ταμείο για την Ελλάδα στην προ-μνημονιακή εποχή, ήταν εκ των συντακτών έκθεσης που είχε δημοσιοποιηθεί το καλοκαίρι του 2009. Την έκθεση αυτή συνυπέγραφε, μεταξύ άλλων, και ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα.

Ποια είναι η νέα επικεφαλής

Η 40χρονη Ντέλια Βελκουλέσκου, που ήταν έως τον Αύγουστο του 2014 επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου θεωρείται σκληρή στις διαπραγματεύσεις. Η Βελκουλέσκου είχε ασχοληθεί με την ελληνική οικονομία ως συνεργάτιδα του πρώην «σταθμάρχη» του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα προ του 2010 και είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής οικονομίας. Απόφοιτος σχολείου στο οποίο πήγαιναν τα παιδιά της ρουμάνικης νομενκλατούρας, βρέθηκε με υποτροφία να σπουδάζει στις ΗΠΑ και να τελειώνει το κολέγιο Ουίλσον. Στη ζωή συνδέθηκε με τον διάσημο Ρουμάνο ιατρό – βιολόγο Βίκτορ Βελκουλέσκου, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει βραβευθεί για τη SAGE, την πρώτη μέθοδο αναγνώρισης και εντοπισμού των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για καρκινικές μεταλλάξεις.

Η Ρουμάνα τεχνοκράτης του ΔΝΤ- που κατάφερε να αποσπάσει στην Κύπρο το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου» – το 2009 δημοσίευσε την εργασία «Δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: μαθήματα από άλλες χώρες» στην οποία υποστήριζε την ανάγκη απελευθέρωσης της οικονομίας και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα.

Η  Βελκουλέσκου έχει ιδιαίτερες γνώσεις σε θέματα αναδιοργάνωσης των συνταξιοδοτικών σχεδίων και σε θέματα ενέργειας. Τελείωσε το 1992 το Λύκειο Gheorghe Lazăr στη Ρουμανία και σπούδασε με υποτροφία στις ΗΠΑ. Αποφοίτησε το 1997 από το γυναικείο κολέγιο Wilson. Είναι παντρεμένη με τον διάσημο γιατρό Βίκτορ Βελκουλέσκου, με τον οποίο έχει τρία παιδιά.

Πηγή: Sofokleousin.gr