Δε βγαίνουν τα νούμερα για το ελληνικό πρόγραμμα, γράφει σε νέο της άρθρο η ιστοσελίδα Politico. Από τους συμμετέχοντες στη διάσωση των 86 δισ. μόνο τα 50 δισ. είναι εξασσφαλισμένα. Το ΔΝΤ δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς μείωση χρέους.

 

Μετά την υπόσχεση για μέχρι και €86 δισ. για τη χρηματοδότηση ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, τώρα οι πιστωτές της απλώς πρέπει να βρουν τα χρήματα, γράφει σε άρθρο του το site Politico.

Μέχρι στιγμής όμως, οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Κι αυτό γιατί τα νούμερα που αναφέρονται επίσημα από την Αθήνα και άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης μετά τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου δεν συνάδουν με τις επίσημες δηλώσεις των ίδιων των υπογραφόντων.

Ο λόγος είναι η πολιτική.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συνεισέφερε περίπου το ένα τρίτο της χρηματοδότησης των δύο προηγούμενων ελληνικών διασώσεων το 2010 και το 2012, δεν έχει ακόμη πει αν θα βάλει φρέσκο χρήμα σε ένα τρίτο. Το ΔΝΤ δεν θα μπει στο πρόγραμμα χωρίς ελάφρυνση του χρέους.

Από τη μεριά τους, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν θα μπουν στο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, όμως θέλουν η ελάφρυνση του χρέους να εξεταστεί «μόνο μετά την πρώτη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Είτε κάποιος πρέπει να ενδώσει, είτε οι πιστωτές στην Ελλάδα πρέπει να κάνουν ένα μεγάλο μαγείρεμα για να τετραγωνίσουν έναν απίθανο κύκλο. Το ΔΝΤ μπορεί να δανείσει σε μία χώρα, μόνο αν κρίνει το χρέος της βιώσιμο.

Ερωτηθείσα στις 17 Ιουλίου κατά πόσον η συμφωνία που επετεύχθη από την Ελλάδα και τους πιστωτές της ευρωζώνης λίγες ημέρες πριν, είναι βιώσιμη δίχως ελάφρυνση του χρέους, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε: «Η απάντηση είναι κατηγορηματική: όχι.

Ένα μεγάλο μαγείρεμα των αριθμών λοιπόν είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα. Η Γερμανία και μερικές άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης αρνούνται να συζητήσουν ελάφρυνση του χρέους για την ώρα. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε δε σε μια μακρά συνέντευξη την Κυριακή στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας ότι η μόνη μορφή ελάφρυνσης του χρέους που το Βερολίνο θα εξετάσει είναι ένα re-profiling των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, μέσω της επέκτασης των ωριμάνσεων και μείωσης των επιτοκίων. Η Μέρκελ τόνισε ότι οι πιστωτές έχουν λάβει στο παρελθόν τέτοιου είδους μέτρα για την ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος και είναι πρόθυμοι να το κάνουν και πάλι. Τόνισε όμως ότι ένα τέτοιο βήμα, όπως αναφέρεται στη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσε να προέλθει μόνο εάν η Αθήνα περάσει την πρώτη αξιολόγηση του πακέτου διάσωσης, η οποία αναμένεται τον Νοέμβριο.

«Αυτά τα βήματα περιλαμβάνονται στους όρους της συμφωνίας και μπορούμε να τα συζητήσουμε, αλλά μόνο αφού η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την αρχική αξιολόγηση του προγράμματος, όχι τώρα, μόνο τότε», δήλωσε η Α. Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή της σε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Η καγκελάριος απλώς επανέλαβε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου, αλλά το γεγονός ότι πήρε μια τέτοια οριστική θέση επί του θέματος σε τηλεοπτική συνέντευξη αφήνει να εννοηθεί πωςδεν θα υποχωρήσει σε αυτό το σημείο.

Παράλληλα, η ίδια απόφαση επιμένει ότι η συνεισφορά του ΔΝΤ «είναι προϋπόθεση για το Eurogroup, ώστε να συμφωνήσει για ένα νέο πρόγραμμα». Το Ταμείο κλήθηκε να συμμετάσχει στην οικονομική διάσωση στην Ελλάδα το 2010 λόγω της επιμονής της Μέρκελ, η οποία πίστευε πως η φήμη του ιδρύματος θα προσέδιδε αξιοπιστία στους όρους της διάσωσης.

Πώς μπορεί λοιπόν κανείς να βρει τα €86 δισ. σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο;

Ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ότι ο ESM ίσως συμβάλει «€50 δισεκατομμύρια» στο πακέτο διάσωσης.

Περίπου το μισό του ποσού, σύμφωνα με τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12 Ιουλίου, θα δοθεί για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα, οι οποίες ξανάνοιξαν τη Δευτέρα αφού παρέμειναν κλειστές για δύο εβδομάδες.

Εάν οι δύο πρώτες διασώσεις στην Ελλάδα μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο, τότε το ΔΝΤ θα πρέπει να βάλει περίπου € 25 δισεκατομμύρια στην τρίτη. Είναι μάλλον απίθανο να το κάνει, αν πρώτα δεν πάρει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις σχετικά με μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους.

Και ακόμα και τότε, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο γίνεται όλο και πιο ανήσυχο τα τελευταία χρόνια για τις ελληνικές διασώσεις, είναι πιθανό να αντισταθεί στην παροχή νέου χρήματος για την τρίτη επανάληψη της ελληνικής δοκιμασίας.

Γύρω στα €15 δισ. τα οποία το ΔΝΤ συνεχίζει να οφείλει στην τρέχουσα ελληνική διάσωση μπορούν ενδεχομένως να δοθούν. Το εν λόγω πρόγραμμα, σε αντίθεση με τη βοήθεια της ευρωζώνης η οποία έληξε στις 30 Ιουνίου, θα έληγε το Μάρτιο του 2016. Το ΔΝΤ μπορεί να επαναλάβει την καταβολή της ενίσχυσης, τώρα που η Ελλάδα έχει καταβάλει τις καθυστερούμενες οφειλές της προς αυτό.

Σύμφωνα με μία πηγή από το ΔΝΤ, δεν υπάρχει «σχεδόν καμία πιθανότητα» να δεχτεί το Ταμείο να παράσχει άλλα €10 δισ. για την Ελλάδα, χωρίς μια αξιόπιστη δέσμευση για μείωση του χρέους.

Δεν υπάρχουν «αν» ή «αλλά» σε αυτό το σημείο, είπε η πηγή. Δεδομένου, λοιπόν, ότι ούτε η Ευρώπη ούτε η Ουάσιγκτον επιθυμεί  να αποτύχει η συμφωνία, το «μεγάλο μαγείρεμα» είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Αυτό, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, θα μπορούσε να έρθει, όταν θα γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος το φθινόπωρο.

Σε αυτό το σενάριο, το ΔΝΤ δεν θα δώσει νέα χρήματα. Στο πλαίσιο της επίσημης αξιολόγησης, οι πιστωτές – εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – απλώς θα επανεξετάσουν τα μέτρα που η Ελλάδα έχει λάβει, προκειμένου να αρχίσουν τις συνομιλίες διάσωσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει έναν μακρύ κατάλογο μεταρρυθμίσεων, τις οποίες απαιτούσαν οι πιστωτές και πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων την περασμένη εβδομάδα. Αν αποδειχθεί συνεπής στους επόμενους τρεις μήνες, τότε οι συνομιλίες για αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσαν να αρχίσουν, παρέχοντας κάλυψη στο ΔΝΤ, ώστε να λάβει μέρος στο τρίτο πακέτο διάσωσης.

Αυτό το σενάριο – το οποίο όμως δεν έχει καμία εγγύηση ότι θα πάρει την έγκριση της Α. Μέρκελ – εξακολουθεί να παρέχει μόνο € 75 δισ. στην Ελλάδα, αφήνοντας ένα έλλειμμα από € 7 μέχρι 11 δισεκατομμύρια για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι πιστωτές της χώρας κατέστησαν σαφές ότι αναμένουν από την Ελλάδα να συμβάλει στη χρηματοδότηση των αναγκών της – μέσω ενός πρωτογενούς πλεονάσματος  από το επόμενο έτος κι έπειτα, ή, για παράδειγμα, μέσω της επιτάχυνσης των προσπαθειών για ιδιωτικοποιήσεις.

Μέσω κάποιας δημιουργικής λογιστικής, και με κίνδυνο να μειώσουν περαιτέρω την ήδη χαμηλή αξιοπιστία του προγράμματος διάσωσης, θα μπορούσαν τελικά να βγουν τα νούμερα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Πηγή: Euro2day