«Η Μόσχα ουδέποτε θέλησε πραγματικά μία Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης»

 

H Eλλάδα είναι πιο χρήσιμη για την Ρωσία εντός Ευρωζώνης παρά εκτός, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, σχολιάζοντας το «φλερτ» Αθήνας – Μόσχας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από διπλωματικής απόψεως μία φιλο-ρωσική Ελλάδα είναι πιο χρήσιμη για την Ρωσία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εντός της Ευρώπης, μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα ρωσικά συμφέροντα από ό,τι θα το έκανε, εάν βρισκόταν εκτός» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Έτσι άλλωστε, εξηγείται και η απουσία έμπρακτης βοήθειας εκ μέρους της Ρωσίας προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του διαπραγματευτικού θρίλερ των τελευταίων μηνών.

«Η Μόσχα ουδέποτε θέλησε πραγματικά μία Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης» τονίζουν οι Financial Times.

Ωστόσο, συνεχίζουν, αυτό δεν εμπόδισε τον Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιήσει τη Ρωσία ως διαπραγματευτικό όπλο. «Ο Τσίπρας δεν ζήτησε ποτέ χρήματα από την Ρωσία, αντίθετα θέλησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τη Δύση για χάρη της Ρωσίας» υπερθεματίζει η βρετανική εφημερίδα.

Στόχος αυτής της διπλωματικής κίνησης, συμπληρώνει το δημοσίευμα, αποτελούσε η κινητοποίηση του αμερικανικού παράγοντα. Και πράγματι, οι ΗΠΑ εξέφρασαν πολλάκις την έντονη ανησυχία τους για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός Grexit.

Πηγή: naftemporiki newsroom

Σε γενικές γραμμές, το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα απέδωσε καρπούς, όμως προειδοποιούν οι Financial Times, όταν κάποιος παίζει με την Ρωσία, το παιχνίδι καταλήγει σε ρωσική ρουλέτα.