Η Ευρώπη παρακολουθεί αποσβολωμένη, γράφει η Handelsblatt, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας καταστρέφει τη χώρα του, αλλά δε χάνει τη δημοτικότητά του. Το αντίθετο. Πάνω από τους μισούς Έλληνες βρίσκουν την πολιτική του σωστή!

 

Στην Αθήνα οι τράπεζες ήταν κλειστές, οι ουρές μπροστά από τα ΑΤΜ τεράστιες, τα ράφια άδειαζαν και η υποαπασχόληση σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις βασιλεύει – μια χώρα λίγο πριν από την κατάρρευση, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Σε τέτοιες καταστάσεις κρίσεων, που καμία δυτικοευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ζήσει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα περίμενε κανείς ότι ο πειρασμός θα είναι μεγάλος, ο λαός να ζητήσει αλλαγή της κυβέρνησης, γράφει η εφημερίδα στο κεντρικό της άρθρο.

Στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος οδήγησε τη χώρα του μέσα σε μόλις 6 μήνες στο χείλος της χρεοκοπίας και διακινδύνεψε μέχρι «το τσακ!» τη συμμετοχή της στο ευρώ, απολαμβάνει μία αδιάλειπτη και αμείωτη δημοτικότητα. Κανένας άλλος πολιτικός δεν πλησιάζει ούτε από μακριά τα ποσοστά επιδοκιμασίας που δείχνουν οι πολίτες στο πρόσωπό του.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να διασπαστεί σε μία μετριοπαθή και μία ριζοσπαστική πτέρυγα. Μάλιστα, αν γινόντουσαν τώρα εκλογές το κόμμα θα λάμβανε περισσότερες ψήφους από ό,τι τον Ιανουάριο, περίπου 42,5% αντί του 36%, έχοντας ελπίδες ακόμα και για την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην ελληνική βουλή. Αυτό είναι ακόμα πιο αξιοθαύμαστο, αν σκεφτεί κανείς ότι την ίδια στιγμή το 58% των Ελλήνων αναμένει ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση θα χειροτερεύσει στο άμεσο μέλλον. Μόνο το 9,5% πιστεύει σε βελτίωση.

Ελλάδα, η χώρα των γρίφων!, συνεχίζει το δημοσίευμα. Η Ευρώπη παρακολουθεί αποσβολωμένη την πορεία ενός γητευτή των μαζών, τέτοιου που δεν έχει ξαναδεί από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χώρα πέφτει, αυτός ανεβαίνει: το 62% τον θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιουνίου, ενώ τον συντηρητικό προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά, τον εμπιστεύεται μόλις το 20% των πολιτών.

Οι Έλληνες δεν είναι σαν τους άλλους λαούς κι αυτό αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, και από το δημοψήφισμα. Μετά το Οχι, ο Γ. Βαρουφάκης, τότε υπουργός Οικονομικών και υποστηρικτής του Οχι, ανέφερε το βλοσυρό ύφος που είχαν ο Τσίπρας και οι σύμβουλοί του όταν συζητούσαν την απροσδόκητη έκβαση του δημοψηφίσματος και τη διαχείρισή της.

Άδικα ανησύχησαν: το 70% των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις τάχθηκε τελικά υπέρ του νέου προγράμματος λιτότητας, παρότι είναι πολύ σκληρότερο από αυτό που το 61% των πολιτών απέρριψε πριν από δυο εβδομάδες!

Ο Τσίπρας είναι απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, και δη περισσότερο από ποτέ. Δεν έχει αντίπαλο. Για την Ελλάδα αυτό μπορεί να κοστίσει ακριβά. Το πρακτορείο Reuters υπολογίζει ότι οι τελευταίες τρεις εβδομάδες κόστισαν στη χώρα πάνω από 30 δισ. – μεγάλο ποσό, μάλλον παγκόσμιο ρεκόρ.

Πηγή: Euro2day.gr