Μπροστά σε μία εντυπωσιακή ανακάλυψη ήρθαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ όταν στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος εντόπισαν δύο φύλλα περγαμηνής από το αρχαιότερο, όπως όλα δείχνουν, Κοράνι που έχει βρεθεί ποτέ. 

 

Με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χειρόγραφα κείμενα χρονολογούνται πριν 1.370 χρόνια, μεταξύ 568 μ.Χ. και 645 μ.Χ., και αποτελούν τμήμα του αρχαιότερου σωζόμενου Κορανίου.

Τα φύλλα περγαμηνής παρέμεναν στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου για περίπου έναν αιώνα, αλλά κανείς δεν είχε αντιληφθεί την αξία τους. Φυλάσσονταν μαζί με άλλα βιβλία και αρχεία για την ιστορία της Μέσης Ανατολής και είχαν μεταφερθεί στη Βρετανία από το Ιράκ τη δεκαετία του 1920. 

Όταν ένας ερευνητής, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου, εξέτασε προσεκτικά τις σελίδες αποφάσισε ότι έπρεπε να προχωρήσει σε ραδιοχρονολόγηση και τα αποτελέσματα «ήταν εντυπωσιακά».

Σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος ειδικών συλλογών του ιδρύματος, Σούζαν Ουόραλ, οι ερευνητές δεν περίμεναν «ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους» αυτή την εξέλιξη. «Είναι απίστευτα συναρπαστικό να ανακαλύπτεις ότι έχεις στα χέρια σου ορισμένα από τα αρχαιότερα κομμάτια του Κορανίου, σε ολόκληρο τον κόσμο» πρόσθεσε η Ουόραλ.

Οι αναλύσεις έγιναν στη Μονάδα Ραδιοχρονολόγησης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Μπορούν κάλλιστα να μας γυρίσουν πίσω, στην εποχή της διαμόρφωσης του Ισλάμ» δήλωσε ο καθηγητής Ντέιβιντ Τόμας. 

Μιλώντας στο BBC, ο Τόμας υποστήριξε επίσης ότι, βάσει της χρονολόγησης, ο άνθρωπος που έγραψε τα κείμενα έζησε την εποχή του Προφήτη Μωάμεθ και πιθανότατα είχε ακούσει τα κηρύγματά του. «Ίσως τον γνώριζε και προσωπικά, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το ερευνήσουμε» πρόσθεσε.

Στα δύο φύλλα σώζονται σε άριστη κατάσταση εδάφια από τα κεφάλαια (σούρας) 18 ώς 20 του Κορανίου. Είναι γραμμένα με μελάνι στη γλώσσα της Χετζάζης, μία πρώιμη μορφή της αραβικής γλώσσας. Το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ σχεδιάζει να εκθέσει τα σπάνια χειρόγραφα στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών από τις 2 ώς τις 25 Οκτωβρίου.

Πηγή: Τα Νέα