Απολογισμό των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και εταίρων κάνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, στην οποία υποστηρίζει ότι με τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο της Ευρωζώνης «αποτρέψαμε το χειρότερο».

«Αποτρέψαμε το χειρότερο και μάλιστα όχι επειδή ήμασταν τόσο απίστευτα έξυπνοι, αλλά επειδή φοβόμασταν», ερωτηθείς αν θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν καλό από οικονομική και ηθική άποψη. «Η ηθική άποψη δεν είναι σημαντική. Το αποτέλεσμα αυτό βασίστηκε στον φόβο. Και όταν κανείς ξεπεράσει τον φόβο αυτό, έρχεται η ανακούφιση», παρατηρεί ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Όπως αναφέρει, αυτό που φοβόταν κυρίως ήταν «μια οριστική ρήξη». «Τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες ώρες έλεγα ότι αν καταρρεύσει η Ευρωζώνη, τότε τα πάντα μπορούν να καταρρεύσουν. Αν καταστραφεί ο πιο βασικός σύνδεσμος (…) τότε ξαφνικά όλα μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση», σημειώνει.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα «ειλικρινά δεν έχει κανέναν λόγο να αισθάνεται ταπεινωμένη» και προσθέτει πως «η Κομισιόν έκανε τα πάντα για να απαλύνει την κατάσταση».

Σε ερώτηση για το ποια είναι η άποψή του για τους Έλληνες που πήραν μέρος στις διαπραγματεύσεις, ο Γιούνκερ απαντά: «Βρίσκω τον Αλέξη Τσίπρα συμπαθητικό και πάντα τον αντιμετώπιζα φιλικά (…) Ο Τσίπρας είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός και πρέπει να τον σεβόμαστε. Πάντα προσπαθούσα να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, διότι διαφορετικά η μέθοδος των διαπραγματεύσεων δεν θα ήταν καθόλου ευρωπαϊκή».

«Παρά τις συμβουλές πολλών άλλων δεν ήθελα να κουνήσω το δάκτυλο (στους Έλληνες), διότι πάντα έλεγα ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη τον οποίο θα μπορούν να εμπιστεύονται οι Έλληνες. Αν όχι, φοβόμουν, ότι οι Έλληνες θα είχαν την εντύπωση ότι η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε μια ανθελληνική μηχανή», προσθέτει.

Ο κ. Γιούνκερ δηλώνει μάλιστα ότι τον στενοχωρούν κάποιες αντιδράσεις ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. «Παρατήρησα σε μια σειρά χωρών μια ανθελληνική τάση, η οποία οφείλεται σε εσωπολιτικούς λόγους και αφορούσε μόνο την οικονομική πτυχή. Όμως με αυτό τον τρόπο αγνοείται το κοινωνικό ζήτημα στην επίλυση της κρίσης», παρατηρεί.

Σε ό,τι αφορά μια ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει: «Εδώ και μήνες έλεγα στον Αλέξη Τσίπρα ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί και στη συνέχεια θα λυθεί αμέσως μόλις υιοθετηθούν οι πρώτες πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

Ερωτηθείς για πόσο διάστημα θα μπορέσει να κρατήσει η συμφωνία αυτή, ο Γιούνκερ απαντά: «Αν η Ελλάδα κάνει αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε, και το χρέος περιοριστεί έπειτα από μια αρχική εκτίμηση, δεν θα τεθεί ξανά το πρόβλημα τα επόμενα τρία χρόνια».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι «οι Έλληνες είναι θύματα της αδυναμίας τους, διότι πάντα πολεμούσαν ο ένας τον άλλο».

Σχολιάζοντας τέλος συνολικά την κατάσταση στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι εύθραυστο, και το πόσο εύθραυστο είναι, αποκαλύφθηκε με την ελληνική κρίση, καθώς «επέστρεψαν οι παλιοί δαίμονες της εθνικιστικής δυσαρέσκειας».

Πηγή: ΑΜΠΕ