«Παραπέμπει ελαφρώς στον Φρανσουά Μιτεράν»

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο κυρίαρχος της ελληνικής πολιτικής σκηνής, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, σε νέο της δημοσίευμα για την Ελλάδα.

«Τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν ελαφρώς στον Φρανσουά Μιτεράν, τον πρόεδρο της Γαλλίας από το 1981 έως το 1995» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η «ανοικτή» συζήτηση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο συνιστά απόπειρα επισφράγισης της κυριαρχίας του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πρωθυπουργός χαίρει της ευρείας στήριξης του ελληνικού λαού, ο οποίος επιδοκιμάζει την προσπάθεια του να αντιμετωπίσει με γενναιότητα τους «κρύους» δανειστές της Ελλάδας.

Η αντιπολίτευση, συνεχίζουν οι Financial Times, βρίσκεται στη σκιά του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να ηττηθεί μόνο εφόσον βρεθεί αντιμέτωπος με ένα ενιαίο φιλοευρωπαϊκό και αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο πολιτικών δυνάμεων.

Δεδομένης της κατάστασης όμως, η εφημερίδα θεωρεί απίθανη τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου, με τη συμμετοχή της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Παράλληλα, οι Financial Times υπερθεματίζουν πως εάν υπάρξουν αποσκιρτήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι αποχωρήσαντες βουλευτές είναι απίθανο να αποτελέσουν σημαντική απειλή για τον κ. Τσίπρα και τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ».