Ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας θεωρείται ένας Ρώσος φυσικός, ο οποίος εργαζόταν στο Ινσιτούτο Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

 

Πάντως, η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης, στην οποία υπάγονται οι υποθέσεις κατασκοπείας, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα του περιοδικού.

Ο 28χρονος ύποπτος εργαζόταν για πολλούς μήνες, μεταξύ 2009-2011, σε μια ερευνητική μονάδα του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, στο Έρλανγκεν της Βαυαρίας και πιστεύεται ότι παρέδωσε στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών (SVR) απόρρητα αποτελέσματα των ερευνών.

Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, ο 28χρονος συνελήφθη πέρσι στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ και ανακρίθηκε από τις αρχές. Την εποχή εκείνη εργαζόταν για το Πολυτεχνείο του Αϊντχόβεν, στην Ολλανδία, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να αφήσει τη θέση του.

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών έφτασαν στα ίχνη του, ενώ παρακολουθούσαν έναν Ρώσο διπλωμάτη που υπηρετούσε στο προξενείο της Ρωσίας στη Βόννη. Ο άνδρας αυτός, που πιστεύεται ότι ήταν αξιωματικός της ρωσικής SVR, μετέβαινε μια φορά το μήνα στο Άαχεν όπου συναντιόταν με τον 28χρονο.

Πηγή: ΑΜΠΕ