Θετική ήταν η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος βοήθειας από τους εκπροσώπους των δανειστών, προλειαίνοντας το έδαφος για την εκταμίευση της δόσης των 500 εκ. ευρώ.

 

Βάσει του επικαιροποιημένου προγράμματος, η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας θα ανέλθει το 2015 στο 0,5%. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για ύφεση της τάξης του 0,5%.

Προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, απαιτείται η υλοποίηση τριών μέτρων: τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τη μετατροπή της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και το νομοσχέδιο για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, λόγω αφερεγγυότητας επιχειρηματιών ανάπτυξης γης.

Ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Χάρης Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό γεγονός η αναβάθμιση της εκτίμησης για το ρυθμό ανάπτυξης το 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «διαψεύδεται η εντύπωση πως η εφαρμογή του προγράμματος οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση». Αντίθετα αποδεικνύεται, συνέχισε, πως μέσα από σκληρή δουλειά και θυσίες πολιτών, η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη αποκαταστάθηκε δημιουργώντας προϋποθέσεις για ανάκαμψη.

Πηγή: ΑΜΠΕ