Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει να διατηρήσει την επιρροή της στη διεθνή σκηνή παραμένοντας στην ΕΕ. Υπέρ της παραμονής με μεταρρυθμίσεις και ο Ντέιβιντ Κάμερον.

 

Η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διατηρήσει την επιρροή της στη διεθνή σκηνή, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο BBC. Όπως επεσήμανε, η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ «μας δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση σε ό,τι αφορά στη διατλαντική ένωση».

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι η Βρετανία «έχει κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο και του έχει προσφέρει περισσότερη ευημερία», ενώ υποστήριξε ότι είναι ο «καλύτερος συνεργάτης» της Αμερικής, λόγω της πρόθεσής της να ασχολείται με ζητήματα πέραν των «άμεσων συμφερόντων της, για να κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει ότι το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει λάβει χώρα μέχρι τα τέλη του 2017, διευκρινίζοντας ότι μετά τη διεξαγωγή του θα ακολουθήσει επαναδιαπραγμάτευση των υπαρχόντων όρων που διέπουν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει τονίσει ότι θα προχωρήσει σε εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, σε περίπτωση που καταφέρει να συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί να κάνει.

Πάντως, μετά τις δηλώσεις Ομπάμα -ο οποίος χαρακτήρισε το Βρετανό πρωθυπουργό ως «εξαιρετικό συνεργάτη» και συνεχάρη την κυβέρνησή του για τη διάθεση του 2% του ΑΕΠ της χώρας στην άμυνα, βάσει του στόχου που έχει θέσει το ΝΑΤΟ- ο συντηρητικός Βρετανός πολιτικός, Τομ Πέρσγκλοουβ, ανέφερε ότι η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ είναι «θέμα του βρετανικού λαού (…) Δεν είναι δουλειά κανενός άλλου να πει στο βρετανικό λαό τι να κάνει».

Πηγή: Euro2day.gr