Κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας. Διχογνωμία για το αποτέλεσμα του ανασχηματισμού

 

Εξαιρετικά μεγάλη διαφορά σημειώνεται ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας “Παραπολιτικά”. Συγκεκριμένα το κυβερνών κόμμα σημειώνει ποσοστό 33,6% και η αξιωματική αντιπολίτευση 17,8%. Σε επιμέρους στοιχεία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρά τις αντιξοότητες και τις αρνητικές εξελίξεις διατηρεί τη δημοφιλία του και παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό. Από την άλλη πλευρά, διίστανται οι απόψεις για την αποτελεσματικότητα του τελευταίου ανασχηματισμού. Πολύ υψηλό παραμένει το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ σε ποσοστό 78%, ενώ μόλις το 19% επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή. Αξιοσημείωτο στοιχείο επίσης της εν λόγω δημοσκόπησης είναι η είσοδος του Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή…

Αναλυτικά:

Το Ποτάμι που φαίνεται πως αυξάνει τα ποσοστά του στο 6,1% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,3%. Πέμπτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΚΕ με 4,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 3,6%. Η έκπληξη της δημοσκόπησης είναι πως το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη μπαίνει στη Βουλή με ποσοστό 3,3%. Εκτός Βουλής όμως μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που συγκεντρώνουν 2,8%. Το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 1,3%, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ φτάνει στο 1,1%.

Το 61% των πολιτών συνεχίζουν να βλέπουν θετικά τον Αλέξη Τσίπρα ενώ οι αρνητικές γνώμες είναι σε ποσοστό 36%. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρνητικές γνώμες για τον Αλέξη Τσίπρα από τον Φεβρουάριο του 2015 έχουν διπλασιαστεί, αφού τότε είχε 15% αρνητικές γνώμες. Αναφορικά με τον ανασχηματισμό, το 35% θεωρεί πως προκύπτει ένα καλύτερο κυβερνητικό σχήμα ενώ το 34% όχι.

Στην ερώτηση εάν ο κ. Τσίπρας μετά από τις διαπραγματεύσεις που έφερε τη συμφωνία, έπραξε το σωστό ή εάν έπρεπε να μείνει ανυποχώρητος στις θέσεις του, το 63% των πολιτών δείχνουν πως έκανε το σωστό ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το 32% θεωρεί πως έπρεπε να μείνει ανυποχώρητος στις θέσεις του.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι κυβερνητικές θέσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έχουν πείσει σχεδόν κανέναν. Το 83% των πολιτών θεωρούν η συμφωνιά που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ μόλις το 14% θεωρούν πως η συμφωνία ανταποκρίνεται στην ψήφο του δημοψηφίσματος.