Με τίτλο “Τo μυστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ κατά την κρίση για την επιστροφή στη δραχμή” (Syriza’s covert plot during crisis talks to return to drachma) οι Financial Times αναφέρονται, όπως μεταδίδει το skai.gr, σε όσα φαίνεται ότι σχεδίαζε η Αριστερή Πλατφόρμα, όπως είχαν αναφερθεί σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου.

 

Πυλώνες του προβλεπόμενου πλαισίου κινήσεων, όπως φέρεται να το έχουν “εξυφάνει” μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ: ησύλληψη του Κεντρικού Τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, το άδειασμα του θησαυροφυλακίου της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και η έκκληση προς το Κρεμλίνο για βοήθεια. 

Το όλο σχέδιο αναδύει  “την αίσθηση του χάους και των παρασκηνιακών ελιγμών”, αναφέρει το δημοσίευμα, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματευόταν με τους ευρωπαίους ετέρους την λήψη νέου πακέτου βοήθειας στις Βρυξέλλες.  

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πρόσωπο του Παναγιώτη Λαφαζάνη ως επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, την οποία η Financial Times περιγράφουν ως ένα μείγμα από “ακροαριστερούς ακτιβιστές – από υποστηρικτές του Ούγκο Τσάβες μέχρι παλιομοδίτες κομμουνιστές”.

Ωστόσο, “ακόμα και σκληροπυρηνικοί κομμουνιστές” εξεπλάγησαν, επισημαίνεται στο άρθρο,  όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πρότεινε, ως φέρεται,  η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τον έλεγχο του Νομισματοκοπείου. “Το σχέδιό μας είναι η απόκτηση εθνικού νομίσματος. Αυτό έπρεπε να είχαμε κάνει ήδη. Αλλά μπορούμε να το κάνουμε τώρα” είπε σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων, όπως σημειώνεται.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πάντως, είχε αντιδράσει έντονα προ ημερών, με γραπτή ανακοίνωσή του, στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κατάληψη του Νομισματοκοπείου, μιλώντας για “βρώμικη και συκοφαντική δυσφήμιση”.

Βραβείο μυθοπλασίας και παραπλάνησης

“Αν υπήρχε βραβείο μυθοπλασίας και παραπλάνησης, θα άξιζε η συμμετοχή του”, αναφέρουν για δημοσίευμα των Financial Times συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Το αιχμηρό σχόλιο που διατυπώνουν αφορά σε “δήθεν σχέδιο Λαφαζάνη και Αριστερής Πλατφόρμας περί δραχμής” και, όπως ειδικότερα τονίζουν “σπανίως ψεύδη, φαντασιώσεις, κινδυνολογία, σεναριολογία και παρωχημένος αντικομμουνισμός συνυπάρχουν σε ένα και μόνο δημοσίευμα”.

“Αν υπήρχε βραβείο μυθοπλασίας και παραπλάνησης, θα άξιζε η συμμετοχή του”, σχολιάζουν για το εν λόγω δημοσίευμα.

Πηγή: Capital.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ