Εξίσωση με πολλούς αγνώστους είναι η επαναλειτουργία του ελληνικού χρηματιστηρίου. Μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι, υπήρχαν πολλές αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου και πολλές φοβίες εάν οι ξένοι επενδυτές κυριαρχήσουν είτε ως πωλητές (οπότε θα βυθιστεί προς τις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης) είτε ως αγοραστές, οπότε θα μαζέψουν όποια προσφορά ανοίξει μέσα στη επόμενη εβδομάδα. Ο στόχος των Ελλήνων χρηματιστών είναι να ανοίξει τη Δευτέρα. Ορισμένες τράπεζες όμως παραμένουν επιφυλακτικές, όπως επίσης και οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων.

 

Πολιτική απόφαση με έγκριση και από την ΕΚΤ
Μία νέα παράμετρος μπαίνει στην εικόνα των διαπραγματεύσεων για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σύμφωνα με πηγή του Bloomberg. Η πρόταση των ελληνικών αρχών για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ. Η άποψη αυτή έχει λογική, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι καθ’ ύλην αρμόδια για τις τραπεζικές συναλλαγές, καθώς και τις χρηματιστηριακές μεταβιβάσεις από και προς την Ελλάδα.

H σύσκεψη της Πέμπτης με τους εκπροσώπους της ΤτΕ, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του ΧΑ και του ΣΜΕΧΑ κατέληξε σε σχέδιο κειμένου που θα περιγράφει τους όρους επαναλειτουργίας του ΧΑ. Το νωρίτερο που μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία της αγοράς είναι η Δευτέρα 27 Ιουλίου, ενώ αρκετοί στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν ότι μπορεί να ξεκινήσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Η αγορά ζητά να υπάρξει πολιτική απόφαση με έγκριση βέβαια από τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το χρονικό των διαπραγματεύσεων
Το διάστημα των 30 ημερών που είναι κλειστό το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η μεγαλύτερη αργία από τον Ιούλιο του 1974. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι Ελληνες χρηματιστές δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτή τη μεγάλη διακοπή ούτε (και ακόμη περισσότερο) να αποκλειστεί το ελληνικό χρηματιστήριο από τους διεθνείς δείκτες.

Παρά τις προσδοκίες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς για διαπραγμάτευση χωρίς περιορισμούς, υπήρξαν προσπάθειες φραγμών στη δυνατότητα εκροών μεγάλων κεφαλαίων από τραπεζικούς λογαριασμούς προς τους χρηματιστηριακούς κωδικούς.

Αρχικά, η Τράπεζα της Ελλάδας ζητούσε (για τον φόβο των εκροών) τα κεφάλαια που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν να ήταν είτε «νέο χρήμα» είτε πιστωτικά υπόλοιπα στους κωδικούς τους, τα οποία κυμαίνονται σύμφωνα με δηλώσεις χρηματιστών πέριξ των 30 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, δεν τέθηκε θέμα ελέγχου κεφαλαίων για τα ξένα χαρτοφυλάκια από τη στιγμή που οι θεματοφύλακές τους ήταν ξένες τράπεζες. Το ίδιο θα ίσχυε για Ελληνες επενδυτές ή βασικούς μετόχους που θα χρησιμοποιούσαν ξένες πλατφόρμες ή remote members.

Τεχνικά ζητήματα
Τα μεγαλύτερα τεχνικά ζητήματα που ανέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν εάν θα διαπραγματευθούν άμεσα οι τραπεζικές μετοχές που ουσιαστικά βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευπαθή κατάσταση.

Το ελληνικό χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρέμειναν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για να θέσουν σε άμεση διαπραγμάτευση τις τραπεζικές μετοχές αφού δεν γνωρίζουν επακριβώς τα κεφαλαιακά τους προβλήματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» έχουν δεχθεί και παρατηρήσεις από τους ξένους μετόχους. Μία από τις καθοριστικές αποφάσεις θα είναι εάν θα επαναδιαπραγματευθούν οι τραπεζικές μετοχές. Επίσης ακούστηκαν στις συσκέψεις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στα ημερήσια όρια διακύμανσης, για το ωράριο των πρώτων συνεδριάσεων, το short selling και άλλες παραμέτρους.

Σύγκλιση απόψεων την Πέμπτη και αναμονή την Παρασκευή
Την Πέμπτη, πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι τελικές αποφάσεις για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς -όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά- υπάρχουν κάποια ζητήματα έως τότε για να επιλυθούν. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι πλευρές κατέληξαν την Πέμπτη το απόγευμα στο τελικό κείμενο το οποίο έπρεπε καθαρογραφεί ως υπουργική απόφαση και να εγκριθεί από την ΕΚΤ.

Το κείμενο ικανοποιούσε τα βασικά αιτήματα που ήταν η ελεύθερη πραγματοποίηση συναλλαγών για ξένους επενδυτές, η ελεύθερη πραγματοποίηση συναλλαγών για Ελληνες επενδυτές, δηλαδή επιστροφή στο προ capital controls καθεστώς, η απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων (προϊόν πώλησης τίτλων) Ελλήνων στο εξωτερικό, η απαγόρευση πραγματοποίησης συναλλαγών από Ελληνες επενδυτές σε ξένες αγορές, η καθολική απαγόρευση του short selling και η διακοπή διαπραγμάτευσης μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, δηλαδή διακοπή αγοράς και πώλησης μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.

Από χθες το πρωί η εκτίμηση ήταν ότι εάν υπήρχε μία απόφαση νωρίς το πρωί, η αγορά θα μπορούσε να λειτουργήσει τη Δευτέρα. Εάν η απόφαση καθυστερούσε και χάνονταν οι χρονικές προθεσμίες, η επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου θα μετατίθετο στις επόμενες ημέρες μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ενώ εάν χαθεί και η επόμενη εβδομάδα, υπάρχει βάσιμος κίνδυνος να τεθεί το ελληνικό χρηματιστήριο σε καθεστώς «ειδικού τύπου» μένοντας εκτός MSCI και FTSE.

ADR της Εθνικής Τράπεζας
Και όμως κινείται…

Το άνοιγμα του ελληνικού χρηματιστηρίου (όποτε και εάν γίνει) μετά από τόσες ημέρες αργίας σίγουρα δεν θα αφήσει τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 797,52 μονάδων, όπως έκλεισε στις 26 Ιουνίου. Όποιος θέλει να προβλέψει αντιδράσεις ίσως θα μπορούσε να λάβει υπόψιν του την πορεία του ADR της ΕΤΕ που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και το ETF στον Γενικό Δείκτη (Greek).

Επίσης αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εταιρικά ομόλογα ελληνικών εταιρειών τα οποία διαπραγματεύονται στις ξένες κεφαλαιαγορές. Οι «Ελληνες εκπρόσωποι» στο εξωτερικό πιέστηκαν, αλλά σταθεροποιήθηκαν πολύ υψηλότερα απ’ όσο κάποιοι απαισιόδοξοι περίμεναν. Χαρακτηριστικά το ADR της ΕΤΕ υποχώρησε σε 20 συνεδριάσεις λιγότερο από 30%, ενώ το ETF στον ελληνικό δείκτη μειώθηκε κατά 15%.

Για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι μπορεί να κρατηθεί πάνω από τις 650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, ενώ οι απαισιόδοξοι βλέπουν νέα υποχώρηση (με απανωτά limit Down) προς τα χαμηλά επίπεδα του 2012. Εμείς πιστεύουμε ότι και μόνο να ξεκινήσει το ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι μεγάλη νίκη. Όλα τα άλλα έπονται.

Πηγή: Νίκος Σακκελαρίου – Ημερησία