Αισιόδοξος ότι το Κυπριακό “είναι απολύτως επιλύσιμο”, όπως ανέφερε, εμφανίζεται ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ , Έσπεν ‘Αϊντε. Ωστόσο, δεν παραλείπει να επισημάνει ότι για να καταστεί εφικτή η λύση “απαιτείται εμπιστοσύνη και βούληση”.

 

Σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο κ. ‘Αϊντε σημείωσε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει η κατάλληλη ηγεσία και στις δύο πλευρές και τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική, η οποία έχει δημιουργηθεί.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση της σημασίας του ευρωπαϊκού χαρακτήρα της λύσης.

Οι συνομιλίες, είπε, έχουν εισέλθει σε βάθος σε τομείς, που αφορούν τα θέματα ιδιοκτησίας και στα κριτήρια, που διέπουν τις αρχές των εδαφικών αναπροσαρμογών. Συζητείται, πρόσθεσε, και το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας του ομοσπονδιακού κράτους.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, στην συνάντηση τους την Δευτέρα θα εστιάσουν την προσοχή τους σε θέματα, στα οποία υπάρχουν διαφωνίες με στόχο την γεφύρωση τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ