Τη διαβεβαίωση ότι θα επιστρέψει στην Κένυα «χωρίς κοστούμι», όταν και θα αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Κενυάτη ομόλογό του Ουχούρου Κενυάτα.

 

«Την επόμενη φορά που θα επιστρέψω, δεν θα φοράω ενδεχομένως κοστούμι» είπε χαριτολογώντας, ενώ πρόσθεσε ότι «την πρώτη φορά που ήρθα εδώ, φορούσα τζιν και κράταγα ένα σακίδιο».

Ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε στους «περιορισμούς» της επίσημης επίσκεψής του στην Κένυα, που ξεκίνησε χθες το βράδυ και είναι η πρώτη σε αυτήν την χώρα από τότε που κατέλαβε τον προεδρικό θώκο το 2009.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, που πραγματοποιείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Ομπάμα δεν κατάφερε να επισκεφθεί το χωριό της οικογένειάς του, το Κογκέλο, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι συγγενείς του δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους και ο Αμερικανός πρόεδρος, που τελικά δείπνησε στο Ναϊρόμπι με ορισμένα από τα μέλη της οικογένειάς του, χρειάστηκε να «παρακαλέσει για τη συγχώρεση» των συγγενών του που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν συναντήσει.

Η ετεροθαλής αδελφή του, Αούμα Ομπάμα, με την οποία επικοινωνεί συχνά, μερίμνησε προκειμένου εκπρόσωποι από όλο το γενεαλογικό δένδρο να παραβρίσκονται στο δείπνο.

«Πιστεύω ότι οι Κενυάτες κατανοούν την αναγκαιότητα να διαχειριζόμαστε τις οικογενειακές υποθέσεις κάποιες φορές» υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «στις πολυμελείς οικογένειες, υπάρχουν ξαδέλφια, θείοι, θείες την ύπαρξη των οποίων δεν θα είχαμε ποτέ υποπτευθεί».

Μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη θητεία του το 2017 ο Ομπάμα ενδέχεται να επιστρέψει στην Κένυα και για άλλους λόγους εκτός του να παραθερίσει ή να συναντήσει την οικογένειά του.

«Δεν θα σταματήσω να ενδιαφέρομαι για τους νέους της Κένυας και της Αφρικής, (δεν θα σταματήσω) να (συμβάλω) στην ανάπτυξη ταλέντων, διευθυντών (επιχειρήσεων) και επιχειρηματιών που θα βοηθήσουν αυτήν την χώρα και τον κόσμο να ευημερήσουν» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Μπορείτε να αναμένετε ότι θα συνεχίσω να συμβάλω εκεί ή όπου μπορώ» υπογράμμισε και υποσχέθηκε την επόμενη φορά να φέρει μαζί του τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο του κόρες.

Πηγή: ΑΜΠΕ