«Αναπόφευκτο» είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας εξαιτίας της πολιτικής του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ.

 

Μιλώντας σήμερα στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC, ο Σάλμοντ είπε ότι το ερώτημα αφορά τον χρόνο διεξαγωγής του που βρίσκεται «στα χέρια της Νίκολα Στέρτζον» (της νυν πρωθυπουργού).

Ερωτηθείς για τους λόγους που θα μπορούσαν να «προκαλέσουν» ένα νέο δημοψήφισμα, ο Σάλμοντ, βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP), απάντησε πως «τρία ζητήματα θεωρώ ότι οδηγούν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα με χρόνο διεξαγωγής που μένει να καθοριστεί. Το πρώτο είναι η άρνηση της κυβέρνησης Κάμερον να τηρήσει τη ‘δέσμευσή’ του. Η ‘δέσμευση’ αφορούσε την ανεξαρτησία, το λεγόμενο ‘devo max’ (σσ υπέρ-αποκέντρωση), κι αυτό δεν συνέβη».

Το δεύτερο ζήτημα, είπε ο Σάλμοντ, είναι το ευρωπαϊκό ζήτημα- η περίπτωση κατά την οποία η Σκωτία θα ψηφίσει υπερ της παραμονής της στην ΕΕ (στο σχετικό δημοψήφισμα που έχει δεσμευτεί να διοργανώσει ο Κάμερον) αλλά θα βρεθεί εκτός χωρίς τη θέλησή της εξαιτίας των ψήφων της Αγγλίας.

Ο τρίτος λόγος, είπε ο Σάλμοντ, είναι ότι, αντί για το «devo max», ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει με την πολιτική του της λιτότητας.

Οι σκωτσέζοι ψηφοφόροι απέρριψαν την ανεξαρτησία τους με 55% έναντι 45% στο δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Έπειτα από αυτό, ο Σάλμοντ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία.

Μετά τη νίκη του SNP, το οποίο εξασφάλισε 56 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στις γενικές εκλογές του Μαϊου, η ηγέτις του κόμματος και σημερινή πρωθυπουργός Στέρτζον δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στο άμεσο μέλλον».

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο