Πληθαίνουν οι αναφορές για παρουσία μελών του ISIS στην χώρα μας. Πρόκειται για “πύλη εισόδου” προς τα Βαλκάνια ή μήπως όχι; Από την Αφροδίτη Α. Καλομάρη

 

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ημερησία” κάνει λόγο για ενημερωτικό έγγραφο το οποίο εστάλη τις τελευταίες ώρες από την ΕΥΠ σε συνεργασία με τις ξένες υπηρεσίες και το οποίο αναφέρει την παρουσία τουλάχιστον 4-5 υπόπτων για συμμετοχή στον ISIS και οι οποίοι φέρεται να έχουν διαβατήρια από την Σαουδική Αραβία. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και την ενημέρωση της ΕΥΠ, οι ύποπτοι «τζιχαντιστές»  ήλθαν στην χώρα μας αεροπορικώς και έχει ζητηθεί  κατεπειγόντως ο εντοπισμός τους. Οι πρώτες έρευνες πάντως -σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχει συμμετάσχει και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία- έχουν αποβεί άκαρπες. Όπως αναφέρουν πληροφορίες έγινε έλεγχος  στις λίστες επιβατών από πτήσεις από την Μέση Ανατολή, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Βήμα όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη που έχουν γνώση του θέματος «στα στοιχεία που δόθηκαν κι από την ΕΥΠ  δεν υπάρχουν τα πλήρη ονόματα των υπόπτων ενώ καταγράφεται η ηλικία τους. Η έρευνα παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τους αναφερόμενους τζιχαντιστές  και πόσο βάσιμοι είναι οι σχετικοί φόβοι για την παρουσία στην χώρα μας και τη δράση τους. Δεν φαίνεται ωστόσο μια απλή υπόθεση  αναφοράς τζιχαντιστών στην χώρα μας.  Οφείλουμε ν ασχοληθούμε σοβαρά με το συγκεκριμένο ζήτημα, λόγω του συνεχούς φόβου αλλά και της πίεσης των ξένων υπηρεσιών για ένοπλα κτυπήματα σε ευρωπαϊκό έδαφος». 

Την ίδια ώρα στελέχη της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ χαρακτήριζαν “φαιδρή” την περίπτωση ενός υποτιθέμενου “τζιχαντιστή”  που  είχε συλληφθεί προ μερικών ημερών στην Μυτιλήνη και ο οποίος στην συνέχεια υποστήριξε ότι είναι υπερκατασκοπος του Ιράν.  Τα ίδια στελέχη μιλούν για «έναν μυθομανή με ψυχολογικά προβλήματα που πολλές φορές έχει αναπτύξει διάφορες θεωρίες σε σχέση με την υποτιθέμενη δράση του και από τις οποίες καμία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». 

Στρατόπεδο τζιχαντιστών στα ΕλληνοΑλβανικά Σύνορα; 

Λίγους μήνες νωρίτερα δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας της Ηπείρου, έκανε λόγο για στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών κοντά στα ΕλληνοΑλβανικά σύνορα. Ένα ρεπορτάζ το οποίο παρουσιάστηκε και από το τηλεοπτικό δίκτυο IONIAN Channel. 

Την ίδια ώρα, άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ασφαλείας τόσο στα αεροδρόμια αλλά και στα σύνορα έχουν αυξηθεί, όπως επίσης αντίστοιχη ενημέρωση έχει λάβει και το λιμενικό σώμα κυρίως στις ακριτικές περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, νεαρή δημοσιογράφος του δικτύου «News 24» των Τιράνων, που καλύπτει το αστυνομικό ρεπορτάζ και έχει ασχοληθεί με το θέμα της στρατολόγησης νεαρών Αλβανών μουσουλμάνων για να πολεμήσουν στην Συρία, δέχτηκε απειλητικό μήνυμα στον λογαριασμό της στο Facebook από Αλβανό μουσουλμάνο, ο οποίος καταζητείται από τις Αρχές, με την κατηγορία της υποκίνησης θρησκευτικού μίσους και της στρατολόγησης τζιχαντιστών. Στο μήνυμα γράφει: «Θα πρέπει να πληρώσεις».

Απειλές για τα Βαλκάνια 

Τόσο τα δημοσιεύματα, όσο και άλλες πληροφορίες, έρχονται να προστεθούν σε βίντεο – ντοκυμαντέρ των τζιχαντιστών, που μεταδώθηκε στις 5 Ιουλίου από το Al Hayat Media Center, η πτέρυγα, δηλαδή, των μέσων ενημέρωσης του Ισλαμικού Κράτους, κατά τη διάρκεια του οποίου εκτοξεύονται απειλές κατά της Αλβανίας, του Κοσόβου και των Σκοπίων, αλλά και όλων των βαλκανικών χωρών. 

Στο ντοκιμαντέρ, οι Αλβανοί χαρακτηρίζονται «άθεοι» και στο βίντεο -μεταξύ άλλων- εμφανίζονται δύο αλβανικής καταγωγής άνδρες που μάχονται στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους -ο ένας από την Αλβανία και ο άλλος από το Κόσοβο- και είναι γνωστοί με τα ονόματα Αμπού Μπίλκις αλ Αλμπάνι και Αμπού Μουκάτιλ αλ Κόσοβο.

Οι δύο άνδρες εμφανίζονται στο 6ο και στο 10ο λεπτό αντίστοιχα του βίντεο, με τον Αμπού Μουκάτιλ να δηλώνει:

«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλους εκείνους που λατρεύουν άλλους θεούς, και όχι τον Αλλάχ στην Αλβανία, το Κόσοβο, τα Σκόπια και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Μην νομίζετε ότι έχουμε ξεχάσει το κακό που κάνετε στους μουσουλμάνους. Πιστεύετε ότι έχουμε ξεχάσει την εχθρότητά σας απέναντι στον Αλλάχ …μαύρες μέρες θα έρθουν για σας. Θα φοβάστε να περπατήσετε στους δρόμους. Θα φοβάστε να δουλέψετε. Θα φοβάστε μέσα στα ίδια τα σπίτια σας… Θα σας νικήσουμε με τη βοήθεια του Αλλάχ. Θα έρθουμε με βόμβες».

Αντίστοιχο απειλητικό βίντεο μεταδώθηκε λίγες ημέρες αργότερα, στις 10 Ιουλίου με τίτλο «Είμαστε το ισλαμικό χαλιφάτο» όπου χαρακτηρίζει τις χώρες των Βαλκανίων στόχο ισλαμιστών τρομοκρατών. Με τη μορφή στίχων οι δημιουργοί του βίντεο προβάλλουν μηνύματα προς τους μουσουλμάνους στα Βαλκάνια για να τους ενθαρρύνουν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Στο βίντεο, σύμφωνα με τον σερβικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό (RTS), το οποίο δημοσιεύθηκε στο YouTube την ίδια ημέρα, η Σερβία είναι ο πρώτος στόχος των εξτρεμιστών, οι οποίοι μέσω θρησκευτικής ωδής – κασίντα – διαμηνύουν ότι σχεδιάζουν να επεκτείνουν σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων την ισλαμική εξουσία.

Μετά την κατάκτηση της Σερβίας, αναφέρουν ότι σχεδιάζουν την κατάληψη της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου.

Στον πρώτο στίχο αναφέρεται: «Χαρείτε Βαλκάνιοι, πλησιάζουν καλύτερες μέρες, έρχονται οι μουσουλμάνοι, είμαστε το ισλαμικό χαλιφάτο».

Στο τέλος του βίντεο, σύμφωνα με το σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό B9, δημοσιεύεται και απειλητικό μήνυμα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

Να θυμήσουμε ότι το Greek American News Agency τον Νοέμβριο του 2014 με εκτενές ρεπορτάζ είχε αποκαλύψει ότι από τα τέλη Αυγούστου του περασμένου έτους, “οι δυτικές μυστικές και κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου γιγάντια κοινή μυστική επιχείρηση προκειμένου να εντοπιστούν 15 –κατά άλλες πληροφορίες 17- άτομα άκρως επικίνδυνα για την δημόσια ασφάλεια, τα οποία (άτομα) όπως πιστεύεται έχουν φύγει από τα όρια του ισλαμικού μορφώματος με συγκεκριμένες εντολές και ειδική αποστολή”.

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, “οι ελληνικές κρατικές μυστικές υπηρεσίες και αρχές ασφαλείας της χώρας έχουν λάβει και αυτές με κατεπείγον σήμα εδώ και δυο μήνες τις φωτογραφίες των επικίνδυνων ισλαμιστών και έχουν εξαπολύσει ένα «αόρατο» μυστικό ανθρωποκυνηγητό στα στέκια που συχνάζουν κάθε είδους Μουσουλμάνοι οποιασδήποτε εθνικότητας ή θρησκευτικής σέχτας (Σιήτες Σαλαφιστές Σουνίτες) που βρίσκονται στην Ελλάδα. Οι Ελληνικές αρχές ασφαλείας κινούνται με πολύ προσοχή και διακριτικότητα ενώ έχουν αυξηθεί η έλεγχοι σε όλες τις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας, λιμάνια και αεροδρόμια , παράλληλα το ίδιο επαυξημένοι είναι και οι έλεγχοι σε άτομα που εμφανίζονται ως μετανάστες και πρόσφυγες στην χώρα μας σε όλη την επικράτεια”. 

Για το θέμα των τζιχαντιστών, υπάρχει εκτενής σχετική αναφορά στο αποκαλυπτικό “Το μυστικο σχέδιο ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ” στο περιοδικό Επίκαιρα (τεύχος 299)