Εκδηλώσεις για την ελληνική Διασπορά

Σε ένα ταξίδι στον Ελληνικό Πολιτισμό, στον Μύθο και στη Φιλοσοφία, στην Κρήτη, καλεί τους Έλληνες της Διασποράς η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών (ΓΓΑΕ). Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στις Πανσελήνους του Ιουλίου και του Αυγούστου, στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, με πρωτοβουλία της ΓΓΑΕ και οργάνωση υπό τον συντονισμό του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Δημήτρη Πλευράκη.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν κάτω από το φως της Πανσελήνου στην Κρήτη, όπου με επίκεντρο το Δικταίο Άντρο στην Κρήτη, την  Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015, θα συναντηθεί  η Μυθολογία με την Ιστορία και την λαϊκή παράδοση. Στο Ψυχρό Οροπέδιο του Λασιθίου θα ανταμώσει ο Κρητικός Ελληνισμός απανταχού της Γης, και την βραδιά αυτή, η πλατεία στους πρόποδες του ιερού βουνού της Δίκτης, θα λάβει την ονομασία «ΕΥΡΩΠΗ».

Παράλληλα από τις 31 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Συμπόσιο με θέμα  «Ελληνική Μυθολογία και Σύγχρονη Ανάπλαση». Ευρώπη, Ελλάδα, Ελληνισμός και Κρήτη αποτελούν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, με διαχρονική τη χρήση της φιλοσοφίας, των μαθηματικών, της ιστορίας, της ρητορικής. Ελληνικές οι λέξεις που συνδέονται με την επιστήμη και τον πολιτισμό, Ελληνικοί και οι μύθοι, όπως ο μύθος της Ευρώπης, της Φοίνισσας πριγκίπισσας κόρης, που ο Δίας με εικόνα ταύρου την άρπαξε και την οδήγησε στην Κρήτη.       

        Η Ελληνική μυθολογία, που αναβιώνει με την ευκαιρία των εκδηλώσεων αυτών, αποτελεί μία πρωταρχική αντίληψη του κόσμου με συμβολισμούς, που δίνουν στον άνθρωπο οικουμενική διάσταση και μοχλεύουν την  Ευρωπαϊκή συλλογική συνείδηση.

          Οι εκδηλώσεις της Πανσελήνου στην Κρήτη συμβολίζουν τον σύνδεσμο του μύθου με την ιστορία και αποδεικνύουν ότι είναι αδύνατη  η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, γιατί στην Ελληνικότητα συγκλίνουν, χρονικά και ουσιαστικά, όλες οι αρχές της Ευρωπαϊκής υπόστασης. Στην Κρήτη, στην κοιτίδα του πρώτου ολοκληρωμένου πολιτισμού της Ευρώπης, του Μινωϊκού Πολιτισμού, εκεί όπου ο μετέπειτα παντοδύναμος βασιλιάς της Κρήτης, ο Μίνωας, γεννήθηκε από τον Δία και την Ευρώπη στο Δικταίο Άντρο.

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού καλεί τους Κρήτες της Διασποράς να τιμήσουν με την παρουσία τους την Τελετή και το Συμπόσιο, ενισχύοντας τις εκδηλώσεις, που προβάλλουν την περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης και αναδεικνύουν το «αιολικό θαύμα» με τους 10.000 ανεμόμυλους.

Καλούνται οι Κρήτες απανταχού της Γης να συμβάλουν ενεργά στην αναβίωση του μύθου με επίκεντρο την «Βηθλεέμ της Αρχαιότητας», το Οροπέδιο Λασιθίου και το Δικταίο Άντρο, όπου η μυθολογία χάρισε την ύπαρξη στον Θεό Δία, πατέρα Θεών και Ανθρώπων και σύμβολο της θρησκευτικής τελετουργίας  σε συνδυασμό με την ανθρώπινη ύπαρξη.

            Το αντάμωμα πολιτισμού όλων των Κρητών του κόσμου θα σημάνει την απαρχή για την συνδιαμόρφωση μιας νέας πολιτιστικής ταυτότητας που θα συνδεθεί με την ευρεσιτεχνία, την μυθολογία και τον πολιτισμό. Μίας ταυτότητας, που θα αποτελέσει τα διαπιστευτήρια της φιλοσοφίας και του τρόπου ζωής τους προς όλη την Οικουμένη.

Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού καλεί, σε τούτη την κρίσιμη συγκυρία, το αντάμωμα όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού, για να σιγοτραγουδήσουν σύσσωμες το «Μη παρακαλώ σας Μη, Μη τη λησμονάτε την Χώρα μου». 

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και το Καμπάνειο Ίδρυμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και του ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων).

             Οι επόμενες εκδηλώσεις στην Πανσέληνο της 29ης  Αυγούστου 2015, στην Αρχαία Μεσσήνη στο αντάμωμα των Μεσσηνίων όλου του κόσμου με τον Μύθο και τον Πολιτισμό.